Thursday, April 25, 2024

Concediu medical 2022. Condiţii noi de acordare de la 1 ianuarie pentru angajaţii de la stat şi din privat

Must Read

De la 1 ianuarie s-a închimbat legea de acordarea a concediului medical. Schimbările îi vizează atât pe angajaţii de la stat, cât şi pe cei din mediul privat.

De la 1 ianuarie a fost schimbat modul de acordare a certificatelor de concediu medical în cazul incapacității temporare de muncă pentru boli obișnuite. Noul mecanism prevede evaluarea stării de sănătate și monitorizarea pacienților de către medicii curanți, prin întocmirea unui plan de urmărire a evoluției bolii.

Concediul medical 2022. Schimbări la concediul dat de medicul de familie

Perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boală se vor acorda în cel puțin două etape, în vederea recuperării capacității de muncă a persoanei asigurate și reinserției socio-profesionale a acesteia, potrivit fresh24.ro.

- Advertisement -

Prima etapă este de patru zile calendaristice, cu încadrarea în limita maximă de șapte zile pentru fiecare episod de boală.

Durata concediului medical pentru incapacitate temporară de muncă, oferit de medicul de familie, nu poate să depășească 28 de zile într-un an.

Medicul specialist din ambulatoriu poate acorda pacientului concediu medical de maxim 15 zile în prima etapă, iar în acest caz limita maximă este de 30/31 de zile de CO pe lună, adică 90 de zile pe an.

Potrivit noii legislaţii, concediile medicale pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, precum și în cazul riscului maternal, pot fi acordate într-o singură etapă, fără a fi necesară întocmirea planului de urmărire a evoluției bolii.

De la 1 august 2021, asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copiilor cu afecțiuni grave în vârstă de până la 18 ani, și nu până la 16 ani, cum a fost legea până la această dată.

Sursa: romaniatv.net

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Crypto 2024: Câți bani îi rămân unui român care schimbă Bitcoin (BTC) în Dolari (USD). Taxe și comisioane

Prețul Bitcoin, cea mai mare criptomonedă din lume, a depășit 72.000 de dolari,  un nou maxim istoric. StartupCafe.ro a...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x