Friday, April 19, 2024

Consumul de vitamine creşte în sezonul rece. Ce spun specialiştii

Must Read

Consumul de vitamine creşte în sezonul rece pentru că oamenii vor să îşi întarească imunitatea. Consiliul Concurenţei cere însă reglementări noi pentru suplimentele alimentare. Această decizie pare să fie argumenatată, mai ales că din ultimele studii a reieşit faptul că romanii obişnuiesc să consume suplimente din reflex, fară să consulte un specialist.

Consumul de vitamine pentru imunitate este un obicei în perioada rece, iar numărul cumpărătorilor a crescut considerabil în acest al doilea an al pandemiei.

Conform unui studiu recent aproximativ 7 din 10 români iau suplimente alimentare, majoritatea dintre ei fără să fi făcut un set de analize recent.

Un alt studiu arată că 81% dintre români au luat în ultimele trei luni vitamine sau minerale. Deşi sunt considerate fără efecte adverse datorită etichetei cu numele de natural, folosite pe o perioadă lungă şi în cantități prea mari, pot provoca reacţii adverse.

- Advertisement -

“Noi încurajăm oamenii când vin în farmacie, să întrebe neapărat pe cineva de specialitate. Oamenii de cele mai multe ori au boli cronice, de unele ştiu, de altele nu stiu, iar suplimentele , chiar dacă se spune că nu au efecte adverse, ele pot reacţiona cu tratamnetul cronic pe care îl administrează”, spune Andreea Dumitru, farmacist.

Toate aceste suplimente, chiar dacă sunt din plante încarcă foarte tare ficatul dacă sunt consumate în exces.

“Înainte de a vorbi de noţiunea de supliment alimentar şi de ingerarea lui trebuie să înţelegm că niciodată un supliment alimenatar, indiferent cât de lăudat este, nu va înlocui o alimentaţie echilibrată”, a spus Lygia Alexandrescu, nutriţionist.

Suplimentele alimentare sunt nelipsite din dietele sportivilor, insa acestia le folosesc completand un stil de viata sanatos. Mihai Todoran este sportiv de performanță, iar anul acesta a obtinut titlul campion national absolut la categoria la care a participat.

“Nu poţi înlocui niste factori esenţiali, cu ceva ce ar trebui să îi completeze, nu poţi înlocui odihna, o alimentaţie echilibrată doar pentru că iei vitamine. Eu am avut mai multe consultaţii, cu mai mulţi specialişti care mi-au indicat ce suplimente ar trebui să iau, în ce cantităţi şi în momente ale zilei’, a spus Mihai Todoran, sportiv campion

De exemplu majoritatea românilor au deficit mare de vitamină D. Parte din explicaţie poate fi faptul că lucrăm fără pauze, uitam să stăm afară, iar singura plimbare rămâne cea de seara prin supermarket, la cumpărături.

În acest caz în urma unui set de analize putem să ne acoperim deficitul cu ajutorul suplimentelor.

Sursa: antena3.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x