Monday, May 23, 2022

Cum poţi verifica, de acasă, dacă angajatorul îţi plăteşte contribuţiile la stat, lună de lună

Must Read

Patronii care reţin contribuţiile angajatorului din salariul brut, dar nu plătesc la timp contribuţiile la stat, riscă până la cinci ani de închisoare. 

Legea va intra în vigoare din primăvară, iar până atunci românii îşi pot verifica angajatorul dacă e datornic pe “Lista ruşinii” de pe site-ul ANAF.

Guvernul vrea să reincrimineze reținerea și neplata contribuțiilor sociale și să aplice închisoare de la 1-5 ani sau amendă pentru angajatorii care utilizează această practică, de a reţine angajatului din salariul brut impozitul pe venit şi contribuţiile la pensie şi sănătate, dar care nu plătesc aceste sume către stat, unde trebuie să ajungă.

Legea ar urma să intre în vigoare din 1 martie 2022

- Advertisement -

Până atunci, angajaţii pot verifica dacă angajatorul le plăteşte contribuţiile, accesând site-ul ANAF, categoria Restanţe.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va publica în această lună lista cu datornicii care nu şi-au plătit obligaţiile fiscale în T4 2020, conform legislaţiei în vigoare. Lista apare în fiecare trimestru şi poate fi consultată pe site-ul https://www.anaf.ro/restante/.

Potrivit ordonanţei, “constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reținerea și neplata, încasarea și neplata ori, după caz, nereținerea sau neîncasarea, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor”, arată în actul normativ discutat acum de Guvern.

Închisoare până la cinci ani pentru patronii care nu plătesc angajaţilor, în 60 de zile:

– Contribuția de asigurări sociale
– Contribuția de asigurări sociale de sănătate
– Impozit pe venitul din dividende

Sursa: antena3.ro

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

Momente emoționante în fotbal: Zincenko a pus steagul Ucrainei pe trofeul Premier League și a început să plângă/Video

Fotbalistul ucrainean al echipei Manchester City, Oleksandr Zincenko, a pus drapelul Ucrainei pe trofeul Premier League şi, cuprins de...
- Advertisement -

More Articles Like This