Într-un interviu special acordat la RFI, reprezentantul Special al Guvernului pentru Combaterea Xenofobiei și Antisemitismului, deputatul PNL Alexandru Muraru, cutremură scena politică.

Reprezentantul Guvernului acuză minciuni, derapaje şi chiar violenţă directă din partea AUR

Acesta a anunțat că după protestele care au avut loc pe 21 decembrie la Palatul Parlamentului, plângerile penale la adresa copreședinților AUR, George Simion și Claudiu Târziu au fost extinse.

Potrivit liberalului, AUR ar trebui să fie scos în afara legii, având în vedere mișcările făcute în ultimele luni. Totodată, el a subliniat și faptul că 2021 a fost un an care „a întors pe dos societatea românească”.

- Advertisement -

Alexandru Muraru a dat și o serie de exemple în acest sens. El menționează că în spațiul public au apărut nenumărate minciuni agresive, violențe directe, dar și derapaje.

„În 2021 am fost martorii manifestărilor acestui vis pe care l-aş denumi grotesc, este vorba despre acest miraj al neo-legionarismului, adică este un amestec de conservatorism, de tradiţionalism, de naţionalism, de ultraortodoxism, concomitent cu o respingere a valorilor occidentale şi cu o înlocuire a acestora cu tot felul de minciuni agresive şi violenţa directă exista deja, mai este doar un pas până la scăparea lucrurilor de sub control (…). Soluţia este fermitatea legii şi pedepsirea exemplară a derapajelor”, a spus reprezentantul special al Guvernului, luni, la RFI.

Cum poate fi scos partidul AUR în afara legii

Referitor la situația AUR, deputatul liberal susține că partidul ar trebui scos în afara legii, explicând și cum ar putea fi făcut acest lucru. El consideră că acest partid este o ”ameninţare la adresa ordinii constituţionale a României”, iar Parchetul General poate declanșa o procedură în acest sens.

„Instituţiile statului trebuie să răspundă dacă această formaţiune AUR este o ameninţare la adresa ordinii constituţionale a României şi pe cale de consecinţă e nevoie de activarea din lege a mecanismului pentru scoaterea în afara sa. (…). Există două proceduri … după modelul german, Parchetul General poate declanşa această procedură şi CCR este chemată, prin legea de la începutul anilor 2000 pe baza căreia se înfiinţează şi funcţionează partidele politice, să confirme o asemenea rezoluţie”.

Amintim faptul că după protestele de pe 21 decembrie, Muraru a depus mai multe plângeri penale pe numele copreședinților AUR, George Simion și Claudiu Târziu.

Despre această mișcare, liberalul spune că astfel de fapte nu pot fi acceptate. El a adăugat că un partid politic nu poate fi urmărit penal, însă membrii partidului care au coordonat un astfel de atac pot fi anchetați.

„Pot să vă spun în premieră astăzi că după atacul asupra Parlamentului, de acum câteva săptămâni, sunt în legătură cu organele competente şi am extins în aceste zile plângerile penale la adresa copreşedinţilor AUR Claudiu Târziu şi George Simion, pentru diverse fapte penale pe care le-am încadrat în plângerile mele, asta pentru că în discuţiile pe care le am cu investigatorii, un partid politic nu poate fi pus sub urmărire penală, dar membrii care au coordonat acest atac pot fi anchetaţi”, a adăugat el.

Sursa: capital.ro