Thursday, April 25, 2024

Japonia și Mitsubishi Heavy Industries îl vor ajuta pe Bill Gates să construiască un reactor nuclear de înaltă tehnologie (presă)

Must Read

Agenția Energiei Atomice din Japonia și Mitsubishi Heavy Industries sunt pregătite să coopereze cu SUA și fondul de investiții al lui Bill Gates pentru a construi un reactor nuclear de înaltă tehnologie în statul american Wyoming, transmite Reuters, care citează cotidianul Yomiuri.

Părțile vor semna un acord în ianuarie pentru ca Agenția Energiei Atomice din Japonia și Mitsubishi Heavy Industries să ofere sprijinul tehnic și datele de la propriile reactoare avansate japoneze, arată publicația niponă, care citează mai multe surse anonime.

TerraPower, un fond de investiții pentru energie nucleară avansată, fondat de Bill Gates, vrea să deschidă centrala Natrium din Wyoming în 2028. Guvernul american va furniza finanțarea pentru a acoperi jumătate din costul proiectului de 4 miliarde de dolari.

Terrapower a luat inițial în considerare posibilitatea de a construi o centrală nucleară experimentală cu compania națională a Chinei pentru energie nucleară, până când a fost nevoit să caute noi parteneri, în contextul în care administrația Donald Trump restricționase acordurile de acest fel cu China.

- Advertisement -

SUA este în competiție cu China și Rusia, care de asemenea speră să construiască și să exporte reactoare avansate.

Pe de altă parte, Japonia are o istorie neplăcută în ceea ce privește renunțarea în 2016 la prototipul său Monju de reactor avansat, proiect care a costat 8,5 miliarde de dolari, însă care oferea puține rezultate și ani de controverse.

Facilitatea Monju a trecut de când a fost concepută prin accidente, încălcări ale reglementărilor și mușamalizări și a fost închisă ca urmare a neîncrederii populației în energia nucleară, după dezastrul de la Fukushima din 2011.

Atât Agenția japoneză cât și Mitsubishi Heavy Industries nu au putut fi contactate de Reuters pentru a comenta informațiile, birourile lor fiind închise în prima zi a anului.

Sursa: digi24.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Crypto 2024: Câți bani îi rămân unui român care schimbă Bitcoin (BTC) în Dolari (USD). Taxe și comisioane

Prețul Bitcoin, cea mai mare criptomonedă din lume, a depășit 72.000 de dolari,  un nou maxim istoric. StartupCafe.ro a...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x