Saturday, April 20, 2024

Jocul online care pune în pericol viața copiilor. Avertismentul psihologilor despre fenomenul care a luat amploare în pandemie

Must Read

Poliția Română și psihologii atrag atenția asupra unui fenomen îngrijorător care s-a extins în timpul pandemiei. Mai mulți copii au ameninţat că se sinucid după ce le-au fost închise conturile unui joc online, care are milioane de utilizatori.

Radu Szekely, consilier al ministrului Educaţiei, a declarat pentru News.ro că Ministerul Educaţiei a primit din partea Poliţiei Române o informare în acest sens. Autoritățile precizează că mai mulți copii cărora le-a fost închis contul de Roblox au ameninţat că se sinucid din această cauză. Drept urmare, în şcolile din Capitală se va desfăşua o campanie de informare care să prevină astfel de incidente.

Potrivit Poliției, un astfel de caz s-a înregistrat și în țara noastră, în octombrie 2021. În urma unei informări din partea partenerilor din străinătate care controlează Roblox, autoritățile au aflat că într-unul din jocurile de pe această platormă sunt înregistraţi şi foarte mulţi minori români, majoritatea din Bucureşti

Potrivit consilierului din Ministerul Educației, jocurile online afectează sănătatea copiilor.

- Advertisement -

”Intrăm într-o discuţie mult mai largă, inclusiv sedentarismul, lipsa de socializare, problemele emoţionale care pot rezulta din acest tip de activitate, în singurătate oarecum, pentru că, jucându-se într-o reţea unde nu au interacţiune directă cu colegii lor, se depărtează oarecum. Am auzit inclusiv termenul de a se sălbătici, vor exista asemenea campanii, inclusiv prin progamul ”Din grijă pentru copii”, care s-a lansat în toamna trecută, venind în sprijinul acelor copii care îşi da seama că au nevoie de sprijin, dar vom avea şi alte campanii de acest gen”, a spus Radu Szekely.

Poliţia Capitalei le recomandă părinților să-i supravegheze pe copii mai atent și să țină legătura cu profesorii.

Presiunea performanței, fenomenul îngrijorător din jocurile online

Psihologul Keren Rosner a explicat pentru News.ro că sunt foarte mulţ părinţi care se plâng de un fenomen îngrijorător: copiii petrec foarte mult timp în faţa monitorului, pe jocuri, uitând noţiunea timpului şi responsabilităţile pe care le au pentru şcoală. Mai mult, în ultima perioadă, există multe jocuri care au un mesaj special: ”acela de a fi eliminat definitiv din joc dacă nu are performanţă copilul”, a mai spus acesta.

Potrivit psihologului, presiunea performanței le induce copiilor ideea că nu poți reuși în viață dacă nu ești suficient de bun, ceea ce creează frustrări.

”Ori eşti bun ori eşti eliminat. În astfel de jocuri nu ai posibilitatea să revii, să joci mai bine, să arăţi că ai performanţă, să te antrenezi şi, la un moment dat, să fii câştigător. Trebuie de la început să ai o anumită performanţă ca să rămâi în joc. Participarea şi performanţa le conferă sentimentul de apartenenţă şi prestigiu.

Iar câd un joc îi elimină, ei pot percepe ca o pedeapsă şi ca o umilire iar reacţia este de furie şi de renunţare generală de a face altceva, pentru că asta se întâmplă, copiii refuză alte activităţi, atunci când sunt foarte nemulţumiţi la joc, şi mulţi părinţi au sesizat o oarecare iritabilitate şi o nervozitate excesivă a copiilor în urma petrecerii unui timp îndelungat în cadrul acestor jocuri”, a explicat Keren Rosner.

Deși aceste jocuri permit o pseudo-socializare cu ceilalți utilizatori, acestea îi îndepărtează pe copii și pe adolescenți de comunicarea reală.

”Se învârt în jurul jocurilor iar ei se poziţionează ca supuşi unui tratament incorect atunci când sunt eliminaţi, au impresia că nu sunt suficient de buni în condiţiile în care ei au făcut tot posibilul ca să aibă performanţă şi să rămână în joc. Ei simt că nu mai primesc recompensa pentru care erau dispuşi să se implice în joc.

În cazul lor este o frustare foarte puternică, atunci când este exclus din joc. Pentru că i se transmite mesajul ”Nu eşti bun”. Iar reacţia emoţională este de a se enerva, furia este foarte puternică, în acele momente au tentaţia de a se răzbuna. Agresivitatea este îndreptată către ei înşişi. Simt că nu mai pot suporta să nu participe, este un aspect foarte important în viaţa lor includerea într-un grup. Este posibilitatea lor momentană de a fi în acest grup online”, a mai avertizat psihologul.

Rosner subliniază că acești copii au nevoie de o mare atenție și înțelegere.

”Trebuie să avem discuţii cu copiii şi să vedem dacă ameninţarea este o formă de a atrage atenţia, este o formă de a-şi manifesta furia sau ameninţarea este într-adevăr gândită ca o soluţie de a rezolva situaţia pentru că nu suportă acel refuz. Să nu uităm că generaţia copiilor şi adolescenţilor din acest moment sunt copii care sunt foarte revendicativi, au o toleranţă la frustrare foarte redusă, şi au impresia că lucrurile se întâmplă imediat, în funcţie de dorinţa lor. Iar acest joc vine şi spune că ei nu sunt buni, că nu merită, şi că nu pot să obţină ceea ce îşi doresc”, a mai spus Rosner.

Potivit psihologului, accesul la jocurile online a luat amploare în timpul pandemiei, când părinții au și fost mai permisivi pentru a le oferi activități plăcute.

”Trebuie ca părinții să aibă foarte mare răbdare, să discute foarte mult cu copilul, să vină cu variante, gradual să-l tenteze cu alte activităţi, să petreacă mult timp cu el, cu discuţii, făcând altceva împreună, pentru că este foarte greu să schimbi programul unui copil după un an, un an şi jumătate în care el a avut timp suficient şi şi-a permis să petreacă foarte multe ore în faţa monitorului”, a explicat acesta după ce a fost întrebat ce pot face părinții.

Anul trecut, în octombrie, un copil de 12 ani din Buzău a ameninţat pe o platformă de jocuri online (Roblox) că se sinucide, după ce contul de joc i-a fost închis de administratorul platformei pe motiv că băiatul a avut discuţii în contradictoriu cu un alt jucător online. Cei care gestionează site-ul au anunţat atunci Interpol Washington. Cu ajutorul celor de la Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională – Biroul Naţional Interpol, dar şi al poliţiştilor buzoieni şi al parchetului băiatul a fost depistat şi audiat în prezenţa tatălui şi consiliat apoi cu privire la riscurile şi responsabilităţile legate de mediul online.

Sursa: ziare.com

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x