Friday, March 29, 2024

Kosovo interzice minarea de criptomonede din cauza celei mai mari crize energetice din ultimul deceniu

Must Read

Guvernul din Kosovo a interzis producerea de criptomonede pe teritoriul statului ca măsură pentru a frâna consumul de electricitate, în contextul celei mai mari crize energetice din ţară din ultimul deceniu, relatează agenţia EFE.

Decizia a fost anunţată de ministrul kosovar al Energiei, Artane Rizvanolli, la recomandarea unui comitet de experţi. Ministrul a subliniat că autorităţile vor identifica localităţile suspectate de minarea de criptomonede, un instrument financiar pentru crearea căruia este nevoie de un consum ridicat de energie.

Datorită preţurilor scăzute la energie din Kosovo şi şomajului ridicat, de aproximativ 26%, mulţi tineri au găsit o oportunitate în minarea de criptomonede, transmite Agerpres.

Însă, o serie de avarii la centralele electrice învechite din Kosovo şi preţurile mari la importurile de energie au determinat autorităţile să impună o serie de reduceri în aprovizionare.

- Advertisement -

La finele lunii decembrie, Kosovo a declarat stare de urgenţă energetică pentru 60 de zile, cu posibilitatea de prelungire încă 30 de zile, în contextul celei mai mari crize din ultimii 10 ani, din cauza lipsei de electricitate şi a instabilităţii sistemului de producţie şi distribuţie.

În afară de preţurile de pe piaţa globală şi de avarii, a crescut şi consumul din cauza temperaturilor scăzute, în condiţiile în care o mare parte a populaţiei utilizează încălzirea electrică.

Conform unor evaluări din decembrie 2021, circa 10.000 de persoane sau operatori din Kosovo lucrează cu criptomonede, însă nu există cifre precise şi nici date privind valoarea tranzacţiilor.

Minarea de monede digitale a crescut şi în nordul Kosovo, zonă populată în majoritate de sârbi care nu recunosc statul kosovar şi refuză să plătească electricitatea.

Sursa: digi24.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x