Monday, March 4, 2024

Mii de tineri români vor putea circula gratuit prin toată Europa

Must Read

Peste 2.300 de tineri români primesc permise gratuite de călătorie pentru a se plimba cu trenul prin Europa. Comisia Europeană a anunțat joi, 6 ianuarie, rezultatele ultimei sale runde de înscrieri pentru DiscoverEU, inițiativă lansată în octombrie 2021.

Astfel, 60.950 de tineri vor primi câte un permis de călătorie gratuit pentru a vizita continentul nostru, dintre care 2.343 de români.

Permisele de călătorie mobile au o valabilitate de un an.

Fiecărui stat membru i s-a alocat un număr de permise de călătorie, în funcție de populația sa, ca proporție din populația totală a Uniunii Europene.

- Advertisement -

Candidații selecționați vor călători singuri sau în grupuri de până la cinci persoane între martie 2022 și februarie 2023, pentru o perioadă de până la 30 zile. În conformitate cu Pactul verde, participanții vor călători în principal cu trenul, cu unele excepții pentru a le permite și celor care locuiesc pe insule să participe.

„Sporirea mobilității tinerilor, pe care aceste 60.000 de permise de călătorie o reprezintă, le oferă tinerilor oportunități deosebite de a traversa aceste vremuri dificile. 2022 are un început în forță. Acesta va fi anul tinerilor europeni”, spune vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, Margaritis Schinas.

Data plecării poate fi modificată până în momentul deplasării.

Comisia le recomandă tuturor călătorilor să verifice eventualele restricții de călătorie pe site-ul ReopenEU.

Pentru a promova mobilitatea sustenabilă, contribuind astfel la realizarea obiectivelor Pactului verde european, participanții la DiscoverEU vor călători în principal cu trenul.

„Ce început potrivit pentru Anul european al tineretului, prin anunțarea rezultatelor inițiativei DiscoverEU! Ne dorim ca anul acesta să fie dedicat tuturor tinerilor. Vom multiplica oportunitățile pentru aceștia pe tot parcursul anului, de exemplu prin creșterea numărului de bilete pentru DiscoverEU în runda următoare, care va avea loc în primăvara anului 2022”, afirmă comisara pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel.

Runda de înscrieri din octombrie a fost deschisă tuturor tinerilor europeni născuți între 1 iulie 2001 și 31 decembrie 2003. În mod excepțional, s-au putut înscrie și tinerii de 19 și 20 de ani, deoarece rundele lor au fost amânate din cauza pandemiei de COVID-19.

Dată fiind incertitudinea legată de evoluția pandemiei, tuturor călătorilor li se vor oferi rezervări flexibile prin intermediul unui nou permis mobil de călătorie.

Comisia a lansat inițiativa DiscoverEU în iunie 2018, în urma unei propuneri din partea Parlamentului European. Aceasta a fost integrată oficial în noul program Erasmus+ 2021-2027.

Începând din iunie 2018, programul a finanțat 130.000 de permise de călătorie. Următoarea rundă de înscrieri va avea loc în primăvara anului 2022.

În perioada 2018-2019, 350.000 de candidați s-au înscris pentru un total de 70.000 de permise de călătorie disponibile: 66% dintre aceștia au călătorit pentru prima dată cu trenul în afara țării lor de reședință. Pentru mulți dintre ei, a fost și prima dată când au călătorit fără părinți sau adulți însoțitori, iar majoritatea au afirmat că au devenit mai independenți. Experiența DiscoverEU le-a oferit posibilitatea de a înțelege mai bine alte culturi și istoria Europei, dar și de a-și îmbunătăți competențele lingvistice. Două treimi dintre ei au declarat că nu și-ar fi putut plăti permisul de călătorie dacă n-ar fi existat inițiativa DiscoverEU.

Sursa: ziare.com

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Glovo lansează un parteneriat cu Edenred. Comenzile la restaurante vor putea fi plătite cu cardul de masă

Glovo lansează un parteneriat cu Edenred România. Astfel, utilizatorii Cardului de Masă pot achita comenzile din restaurante. Glovo, platforma de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x