Friday, April 19, 2024

România a înregistrat un record de adopții în 2021. „Încurajăm viitorii părinți să vadă lista copiilor greu adoptabili”

Must Read

„Copii născuți din inimă”. Așa li se spune celor înfiați. Anul trecut au fost aproape 1.600 și este un record al ultimilor 20 de ani. E rezultatul simplificării procedurilor pentru familiile care înfiază, dar și al stimulentelor financiare. Din păcate, pentru cei 46.000 de copii aflați încă în grija statului, adopția e încă un proces birocratic și prea îndelungat, chiar și cu o creștere anuală de 30%.

Ștefania și Iulian sunt printre cei norocoși. Andrei, copilul lor în vârstă de 7 ani, a venit în familie după numai șase luni de la începerea procesului de adopție. Acum sunt de nedespărțit.

Iulian Mogoi, tatăl lui Andrei: Anul trecut, în luna ianuarie 2021, am depus actele pentru ca noi să devenim părinți atestați. După această încredințare care a avut loc pe 6 iulie, deci noi l-am viziat pe 2 și pe 6 l-am avut acasă. Noi ne-am simțit împliniți și încă din primele zile l-am simțit ca și cum ar fi al nostru. Mai mult el ne învață pe noi cum să fim părinți. Noi am încuraja viitorii părinți care doresc să meargă pe acest drum să meargă să vadă această listă a copiilor greu adoptabili, acolo nu sunt doar copii cu probleme de sănătate, sunt copii perfect sănătoși.

Ștefania Mogoi, mama lui Andrei: Cu multă încredere, copilul se schimbă radical.

- Advertisement -

Simplificată în anul 2020, abia din vara lui 2021 legislația adopției are și norme metodologice. Acum, căutarea rudelor se realizează o singură dată, la intrarea copilului în sistem, și nu mai sunt luate în considerare rudele de gradul 4. Foarte important, s-a prelungit valabilitatea atestatului de adoptator de la 2 la 5 ani și au fost introduse stimulente financiare. În plus, copilul poate merge acasă la familia adoptivă și în perioada de potrivire practică.

Aproape trei sferturi dintre copiii aflați în plasament, la asistenți maternali sau în centre, au peste 6 ani. Cu toate acestea, sunt preferați cei mai mici. 70% din copiii adoptați în ultimul an aveau vârste cuprinse între 1 și 6 ani.

Florica Cherecheș, Presedinte ANDPDCA: În 30 septembrie 2021, noi aveam un număr de aproape 46.000 de copii. Doar 13.000 sunt în instituții rezidențiale. Restul copiilor până la 46.000 sunt în asistență maternală sau în familii de plasament. La 31.12 aveam aproape 5.800 de copii adoptabili și 3.119 de familii atestate. Ar cam trebui să închidem toate centrele de plasament care există. Singurele centre de tip rezidențial vor fi casele de tip familial, unde sunt 8 copii, 10 copii.

După etapa de potrivire, procedura de adopție ajunge să dureze în medie un an. Însă cu cât condițiile familiei adoptive sunt mai restrictive, cum ar fi vârsta, culoarea ochilor sau a pielii, cu atât procedura se lungește.

Sursa: digi24.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x