În luna octombrie a anului trecut, compania Romgaz anunța că a finalizat negocierile exclusive şi a ajuns la un acord cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd, privind termenii şi condiţiile aferente achiziţiei participaţiei în proiectul Neptun Deep. Potrivit unui comunicat al producătorului de gaze către Bursa de Valori Bucureşti, tranzacţia ar trebui să fie finalizată în primul trimestru din 2022.

Tranzacția trebuia să se facă rapid

De asemenea, amintim că, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Romgaz a aprobat în data de 10 decembrie 2021, la a doua convocare, preluarea participaţiei de 50% deţinută de ExxonMobil la proiectul de gaze de mare adâncime Neptun Deep. După aceasta toată lumea se aștepta ca lucrurile să evolueze rapid.

- Advertisement -

„În şedinţa Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor S.N.G.N. Romgaz S.A. a fost aprobată tranzacţia de achiziţie de către Societate a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production România Limited care deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă”, se arată într-un comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti.

Cu toate acestea, situația se pare că nu sunt așa de simplă pentru că tranzacția este blocată temporar din cauza unei controverse legate de faptul că licența de operare în Marea Neagră e deținută de compania americană printr-un vehicul înregistrat în Bahamas și nu în România, au declarat surse guvernamentale pentru Economedia.

Tergiversarea legii offshore este de asemenea o problemă rezultată din blocarea acestei tranzacții. Această lege ar urma să stabilească noul cadru fiscal pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Dar Guvernul așteaptă încheierea tranzacției Romgaz-Exxonmobil pentru a trimite în Parlament proiectul legii offshore.

ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali

La data de 17 iunie 2021, Romgaz și ExxonMobil au semnat un Acord de Exclusivitate prin care vânzătorul a acordat Romgaz un drept de exclusivitate pe o perioadă de 4 luni, până la data de 15 octombrie 2021, cu privire la negocierile de achiziţie a tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited şi care reprezintă 100% din capitalul social al companiei, ce deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă. Ulterior, termenul a fost extins până pe 15 noiembrie 2021.

În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi. Dacă Romgaz va cumpăra participația de la ExxonMobil, în cele din urmă, va deveni partenerul OMV Petrom în acest proiect.

Sursa: capital.ro