Tuesday, March 19, 2024

Vânzările de mașini electrice le-au depășit pe cele ale modelelor diesel pentru prima dată în Europa Occidentală

Must Read

Vânzările de maşini electrice în Europa Occidentală le-au depăşit pe cele ale modelelor diesel pentru prima dată, în decembrie 2021, arată datele preliminare, şoferii continuând să aleagă maşini ecologice subvenţionate în defavoarea celor care depind de combustibilul care a provocat în 2015 scandalul emisiilor la Volkswagen, se arată într-o analiză a publicaţiei britanice Financial Times.

Mai mult de o cincime din noile maşini vândute pe 18 pieţe europene, inclusiv Marea Britanie, erau alimentate exclusiv pe baterii, în timp ce maşinile diesel, inclusiv diesel hibrid, au reprezentat mai puţin de 19% din vânzări, susţine analistul auto independent Matthias Schmidt.

Datorită subvenţiilor generoase din Germania şi din alte ţări, precum şi reglementărilor stricte introduse în 2020, care forţează producătorii auto din UE să vândă mai multe vehicule cu emisii scăzute, vânzările de maşini electrice sunt în creştere constantă.

Tendinţa a accelerat în trimestrul patru din 2021, când producătorul Tesla a dovedit că s-a adaptat mai bine decât rivalele la deficitul global de semiconductori, livrând un număr record de maşini electrice: 309.000.

- Advertisement -

De asemenea, producătorii auto europeni au accelerat vânzările de vehicule electrice în decembrie 2021, pentru a reduce flota de maşini poluante şi a evita amenzile de la Bruxelles, după ce au prioritizat producţia celor mai profitabile modele, în special SUV-urile care poluează masiv, în timpul crizei provocate de perturbările din lanţurile de aprovizionare.

Ca rezultat, luna trecută au fost vândute 176.000 vehicule complet electrice în Europa Occidentală, un nivel record, şi de peste şase ori mai mult decât în decembrie 2020. Comparativ, în decembrie 2021 au fost vândute aproape 160.000 modele diesel.

Vânzările de maşini diesel sunt în declin accentuat de când a izbucnit scandalul emisiilor: Dieselgate. În luna septembrie 2015, Volkswagen, cel mai mare producător auto european, a provocat un şoc după ce a recunoscut că a utilizat un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Grupul auto german a anunţat recent că noile ţinte de emisii mai stricte ale Uniunii Europene îl vor forţa să crească proporţia ocupată de vehiculele hibride şi electrice în vânzările sale totale de autoturisme în Europa până la 60% în 2030, de la o ţintă anterioară de 40%.

În 2015, modelele diesel reprezentau mai mult de jumătate din livrările din Europa Occidentală.

„Declinul livrărilor maşinilor diesel s-a accentuat de la izbucnirea scandalul emisiilor, determinând Volkswagen să-şi accelereze tranziţia la modele electrice şi să anunţe planurile pentru primul model electric, ID.3, care a fost lansat în 2020”, subliniază FT.

Volkswagen a fost anul trecut cel mai mare producător de vehicule electrice în Europa Occidentală, vânzând peste 310.000 modele alimentate exclusiv pe baterii, din cele 3,5 milioane vândute în total, transmite Agerpres.

În timp ce noile modele de vehicule electrice au atras noi clienţi, interzicerea maşinilor diesel mai vechi în unele oraşe şi majorarea taxelor pentru modelele diesel pe unele pieţe cheie au afectat semnificativ livrările de vehicule diesel, a explica Schmidt.

În Germania, cea mai mare piaţă auto din Europa, preţul de revânzare al vehiculelor diesel este de asemenea nesigur, după ce noua coaliţie aflată la guvernare a indicat că intenţionează să reexamineze creditele fiscale pentru combustibil, care în prezent fac ca motorina să fie cu aproximativ 0,14 euro pe litru mai ieftină decât benzina premium.

Sursa: digi24.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Un antreprenor argeșean deschide cea mai mare fabrică de prelucrare a lânii din Europa!

În decembrie 2022, în localitatea Costești , județul Argeș, antreprenorul Cristian Mercioniu a pus în funcțiune o fabrică de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x