Vești bune de la BCE! Inflația va scădea la finalul anului 2022

Eurostat a publicat noi date în cursul zilei de vineri cu privire la inflația din zona euro. Datele arată că inflația a atins un nivel record de 5 procente în decembrie, în contextul în care BCE a avut în vedere o inflație de 2 procente. Preţurile la energie au crescut cu 26% în ritm anual în luna decembrie în zona euro şi au fost responsabile pentru mai mult de jumătate din inflaţia record de 5% înregistrată luna trecută.

Economistul șef al BCE spune că factorii care stau la baza acestei creşteri au caracter temporar iar perioada cuprinsă între 2020 şi 2022 a făcut parte dintr-un „ciclu pandemic al inflaţiei” şi de aceea nu ar trebui comparată cu normalul istoric.

„Anul acesta inflaţia se va reduce şi va fi peste nivelul la care vrem să fie pe termen lung”, a declarat Philip Lane pentru postul irlandez de televiziune RTE, reiterând prognozele BCE conform cărora inflaţia va fi peste ţinta sa pe ansamblul anului 2022, urmând să scadă „puţin sub ţintă” în 2023 şi 2024.

- Advertisement -

El a adăugat că presiunile inflaționiste se vor reduce pe parcursul acestui an.

Prognozele sunt puse sub semnul întrebării

Prognozele BCE arată că inflația va reveni la 1,9 procente în ultimul trimestru al anului 2022, dar un număr din ce în ce mai mare de decidenți au început să se îndoiască de acest lucru. Ei spun că riscurile sunt orientate spre cifre mai mari şi că valori peste ţinta de inflaţie avută în vedere de BCE ar putea să persiste şi în 2023.

Philip Lane a mai spus că presiunile pe partea de aprovizionare vor reduce piețele petrolului și gazelor naturale în 2021, chiar dacă prețurile ridicate la energie reprezintă o sursă de îngrijorare.

De asemenea, economistul șef al BCE, Philip Lane, a mai spus că argumentele pentru modificarea dobânzii de politică monetară a BCE „nu există”, având în vedere că în opinia oficialilor BCE inflaţia ridicată nu va fi un fenomen de durată.

Sursa: capital.ro