Este avertismentul momentului pentru toți românii. Roşiile timpurii se vor scumpi și vor costa peste 15 lei kilogramul. Despre această situație au vorbit fermierii din Olt. Chiar dacă condițiile meteo favorabile îi ajută pe fermierii care şi-au propus ca în aprilie să scoată pe piaţă roşii româneşti, costurile sunt uriaşe.

Agricultorii din Olt au semănat răsadul în decembrie, în ianuarie au plantat tomatele, iar în aprilie vor scoate pe piaţă legumele. Totul însă cu costuri duble pentru funcţionarea serelor, comparativ cu anii trecuţi.

„E ultimul an în care mai fac asta“, a avertizat fermierul Simon Idita, citat de Click.

Fermierii sunt revoltați și îngrijorați

- Advertisement -

Legumicultorii sunt nevoiţi să încarce centrala termică noapte de noapte, din două în două ore, iar facturile la energie electrică sunt de zeci de mii de lei. Fermierii care înfruntă iarna pentru a pune pe piaţă roşiile timpurii se întreabă dacă tot acest efort va merita. Decalajul dintre fermieri şi legumicultorii care cultivă în solarii neîncălzite e foarte mic, dacă temperaturile vor rămâne pozitive.

„Bag aproape două tone şi ceva de cărbuni pe noapte. Folia e scumpă. Îngrăşămintele – scumpe. Înainte luam cu 230-250 lei sacul, acum e 700 de lei şi ceva. Ajungem imediat la cota zero. Bineînţeles că băncile dau împrumut, dar pui gaj“, se plânge fermierul Simon Idita, din Pleşoiu (Olt).

În acest an, familia Idita a plantat tomate pe o suprafaţă de aproximativ 6.600 de metri pătraţi. Lucrează tot timpul cu zilieri, fără să mai pună la socoteală munca familiei.

Cât va costa prețul unui kilogram de roșii

Fermierul a susținut că prețul pentru un kilogram de roșii ar urma să ajungă la peste 15 lei. Această sumă este calculată astfel încât să existe și un pic de profit. El s-a plâns că este prins din urmă de cei care pun tomate fără căldură.

„Sunt mulţi care-ţi spun: «Îţi arăt că eu, fără căldură, fac bani mai mulţi ca tine». Ei nu dau un miliard şi jumătate (n.r. – lei vechi) pe cărbune, nu plătesc facturi la curent de 70 de milioane. Am opt-nouă oameni pe zi la muncă, mă costă 200 de milioane de lei pe lună“, a arătat fermierul.

În doar un an, peste 30% dintre micii fermieri aflaţi în zonă au renunţat la agricultură. Ei au realizat că un salariu ca angajat, indiferent de domeniu, reprezintă mai mult decât ceea ce câştigă ei.

Agricultura e pusă în dificultate şi de criza forţei de muncă. Tot mai mulţi fermieri se plâng de criza tractoriştilor şi a mecanicilor de combine. Tinerii sunt atraşi cu salarii mari în străinătate, iar cei rămaşi în ţară, din vechile generaţii de tractorişti, au pierdut cursa cu tehnologia.

Sursa: capital.ro