Se schimbă Codul Fiscal din 2023! Ce modificări vor avea loc? Toți românii trebuie să știe

Ministrul Finanțelor spune că momentan se merge pe o taxare largă, subliniind că este nevoie de o analiză pe sistemul fiscal pentru a vedea unde se pot face modificări.

”Da, principiul anului 2022 este că mergem pe taxarea care există, vorbim de taxarea largă. Facem o analiză pe regimul fiscal. Vedem și ce facilități sunt, dacă sunt facilități care mai au încă potențial de exprimare. Sensul unei facilități fiscale este de a stimula economia, de aceea se și acordă. Dacă sunt facilități care au ajuns să distorsioneze piața. Aici dau exemplul tichetelor cadou. A trebuit să intervenim pentru că tichetele cadou au fost gândite pentru proprii angajați. Ajunseseră să fie acordate într-un regim mai larg”, spune Adrian Câciu.

El a precizat că la jumătatea acestui an va apărea un proiect de modificare a Codului Fiscal și că va încerca să pună în dezbatere publică un astfel de proiect în luna mai.

- Advertisement -

”Ăsta este, de fapt, calendarul (…) Vor fi grupuri de lucru pe fiecare tip de taxare sau de contribuabil. Înspre luna mai vom începe dezbaterile publice să punem deja în dezbatere publică un document sau părți din acest, astfel încât la 1 iunie să avem o decizie luată pe ceea ce înseamnă regimul fiscal. Asta și în concordanță cu asumarea din PNRR.

Scopul este o consolidare fiscală pe care o faci prin regimul fiscal, cu un regim fiscal prietenos care să țină cont și de statutul tău de țară, care este încă în zona țărilor emergente, vrea să treacă în zona țărilor dezvoltate prin aderarea la OECD. Are niște chestiuni structurale care sunt nerezolvate. Nu poți să intervii cu un regim care să nu țină cont de modul în care economia merge”, spune ministrul Finanțelor, potrivit hotnews.ro.

Pragul la microîntreprinderi o să scadă

Oficialul a mai spus că momentan nu poate scoate la iveală care este pragul pentru microîntreprinderi, însă a subliniat că acesta va scădea.

”Nu pot să vi-l spun în momentul acesta. Aștept să facem analiză împreună cu mediul de afaceri. Parte din mediul de afaceri l-a cerut, parte a fost împotrivă. Veneam și cu o chestiune puțin intempestiv, nefiind timpul necesare de dezbatere și predictibilitate. Am zis: OK, acum facem nu pas înapoi, haideți să facem această analiză împreună pentru că sunt și o serie de studii care ce ne arată? Nu ne arată nouă, au stat la baza fundamentării acestei abordări din PNRR. Media microîntreprinderilor ca cifră de afaceri e undeva la 56.000 euro, pragul fiind de 1 milion”, mai spune ministrul.

Dezbatere pe seama impozitului progresiv

Șeful de la Finanțe mai spune că va avea loc o dezbatere pentru a introduce impozitul progresiv, subliniind că ”în România nimeni nu ține cont de faptul că un contribuabil are și cheltuieli”.

”(…) Avem și niște cheltuieli pe care noi nu le mai luăm în calcul: educație, asigurare, pensie privată. Sunt tot niște cheltuieli” (acestea vor fi luate în calcul la impozitul progresiv n.r.), adaugă acesta.

Impozit în funcție de numărul de proprietăți sau mașini

Adrian Câciu spune că ia în considerare ca persoanele care au mai mult de trei mașini să plătească mai multe taxe, același principiu aplicându-se și pentru cei care au mai multe imobile.

„Nu cred că este normal să ai același impozit dacă ai mai multe proprietăți. O mașină la o familie. Știți că în Japonia, de exemplu, nu poți să-ți cumperi mașină dacă nu faci dovada că ai locul de parcare.(…) Eu aș propune de la a treia (mașină o taxare n.r.) ca să nu sperii că de la a doua. Evident, în urma unei analize și a unui dialog poate să rezulte o creștere graduală de la a doua (…)  În zona în care există o, să nu-i spun opulență, dar o preocupare prea intensă pentru a acumula proprietăți, aș vedea o taxare, dar taxarea aceea n-aș vedea să se întoarcă la stat, ci către comunitatea locală”, spune acesta.

Facilitățile din diferite domenii

Ministrul Finanțelor a mai spus că ”facilitățile din construcții vor avea parte de un upgrade. În construcții pot să apară vouchere pentru calificare, scheme care să-i ajute la retehnologizare”, în timp ce facilitatea din domeniul IT ar putea fi regândită.

”Facilitatea din IT (scutirea de impozit pe venit) ar putea fi regândită. „ Eu îți dau facilitatea de a nu-ți impozita acel venit, dar fă legătura cu sursa”, spune ministrul.

De asemenea, este luată în discuție și impozitarea bacșișului din HoReCa și este posibil să avem și o taxă pe zahăr.

”Nu se știe încă dacă vom avea o taxă pe zahăr, dar Adrian Câciu declară: Pot să vă spun doar că nu-i taxat, ceea ce în Europa se cam întâmplă”, spune oficialul.

Ce alte modificări mai sunt în plan

În plus, ministrul Finanțelor spune că urmează modificări fiscale pe energie, subliniind că ”în industrie sunt producători, furnizori, dar mai sunt și cei care fac prețul. Se numesc traderi și acolo am impresia că nu prea ne-am uitat”.

De asemenea, el a menționat și facilitatea celor 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță, despre care spune că ar putea fi reactivată până la jumătatea anului, cu o extindere a sa și la impozit pe venit.

În concluzie, Adrian Câciu a mai spus că Declarația Unica ar putea fi simplificată, după ce a cerut la ANAF o soluție de simplificare.

Sursa: capital.ro