Wednesday, April 24, 2024

Cât de mult simplifică certificatul digital interacțiunea cu banca. Învaţă să te bucuri de beneficiile semnăturii electronice în deplină siguranţă

Must Read

Dacă în trecut vedeai doar în filme operațiuni bancare rapide de la distanţă şi visai să semnezi contracte printr-o simplă mișcare de buton sau să îţi poți deschide un cont fară prezenţă fizică, iată că, în ziua de astăzi, serviciile digitalizate au ajuns realitate iar beneficiile sunt reale.

Ziare.com îți explică în cadrul rubricii Banii tăi ce este, de fapt, certificatul digital, ce siguranţă îţi oferă semnatura electronică și care sunt cele 3 mari avantaje pe care le ai dacă decizi să o foloseşti.

Eforturile de digitalizare ale produselor si serviciilor bancare dau rezultate, mai ales că acestea presupun, în sfârșit, mai puţină birocrație, o relație mai simplă cu banca și, de asemenea, o competitivitate crescută.

Iar semnătură electronică îți oferă această posibilitate, îmbrățișată tot mai mult de către persoanele juridice care intră in legătură constantă cu băncile și care au nevoie de opțiuni rapide şi sigure.

- Advertisement -

Poți semna contracte, documente oficiale fără hârtii, oricând și de oriunde. Practic, semnezi cu valoare legală orice document deținând un certificat calificat de semnătură electronică, acesta fiind un proces complet digital parcurs de titularul certificatului, de oriunde, fără deplasări suplimentare şi hârtii depuse pe la ghişee.

Astfel, băncile pun la dispoziţia clienților, persoanelor fizice și juridice, această facilitate de semnare și transmitere a documentelor prin intermediul diferitelor platforme existente în acest moment pe piaţă, ele variind în funcţie de fiecare instituţie financiară în parte.

Foarte important de menţionat este că activitatea în mediul online, cu acest specific, este asigurată doar de instrumente reglementate prin lege! Un exemplu în acest sens este platforma dezvoltată de certSIGN, unul dintre cei mai importanți jucători specializați în dezvoltarea şi implementarea de aplicaţii software pentru securitatea informaţiilor.

Prin urmare, poți opta pentru achiziționarea unui Kit de semnătură electronică, certificat calificat cu o valabilitate de 1, 2 sau 3 ani, dispozitiv criptografic (token) şi aplicaţia de semnare.

Mai mult, orice modificare a unui document semnat electronic este detectabilă, încercările de fraudare putând fi eliminate aproape integral, spre deosebire de semnătura olografă pe hârtie.

Regulamentul eIDAS (regulament al UE privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața unică europeană) prevede că

  • semnătura electronică calificată are efectul juridic echivalent al unei semnături olografe;
  • unei semnături electronice nu i se refuză efectul juridic și posibilitatea de a fi acceptată ca probă în procedurile judiciare doar din motiv că aceasta este în format electronic sau că nu îndeplinește cerințele pentru semnăturile electronice calificate;
  • semnătură electronică calificată bazată pe un certificat calificat eliberat de un stat membru este recunoscută drept semnătură electronică calificată în toate celelalte state membre.

Care sunt avantajele semnăturii electronice

  • valoare legală – documentele semnate cu certificatul digital calificat au valoare legală similară cu semnătura olografă;
  • mobilitate – poți semna electronic documentele oricând și de oriunde, de pe telefon, tabletă sau calculator;
  • securitate – pentru siguranța ta, se folosesc doi factori de autorizare: o parolă statică și un cod de unică folosință.

Sursa: ziare.com

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Renzo (REZ) se listează pe Binance Launchpool. V-ati pus BNB-ul la treaba?

 Binance anunta inca un proiect (al 53-lea) pe Binance Launchpool – Renzo (REZ), un protocol de liquid restaking, utilizatorii având posibilitatea...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x