Cum ne protejăm economiile? Aceste active ne pot apăra de inflație

Adrian Codirlasu, Vicepreședinte CFA România, a declarat cu ocazia prezenței sale în cadrul evenimentului online Earnings Report, organizat de BVBescu.ro, că inflația a trezit o curiozitate legată de efectele inflației asupra economiilor, conform unui comunicat.

„Inflatia a trezit intrebarea <<Cum ne protejam economiile?>>. Si vedem ca a fost o migratie din activele care au rate de randament negative – vedem cum dobanzile obligatiunilor de stat germane au reintrat in teritoriu pozitiv, la fel, cele din Statele Unite cresc.

Printre activele care ar proteja fata de inflatie sunt in primul rand actiunile, deoarce companiile, cand au o crestere de costuri, le dau mai departe prin pret, iar un soc pe inflatie duce la o crestere, macar temporara, a profiturilor companiilor. Prin urmare, companiile traverseaza cel mai bine aceasta situatie de inflatie ridicata. Aceasta este inflatia: majorarile de preturi de catre companii. Prin urmare ele isi mentin profitabilitatea, chiar le creste profitabilitatea – si este suficient sa ne uitam la sezonul de raportari -, unde au fost recorduri de profitabilitate”, spune Codirlasu.

- Advertisement -

De ce instrumente financiare ar trebui să ne ferim în această perioadă?

Codirlasu spune ca instrumentele cu venit fix, nu sunt recomandate in aceasta perioada. De cealalta parte, marfurile sau metelele pretioase se pot dovedi investitii bune in aceasta perioada.

„Ce nu protejeaza de inflatie: instrumentele cu venit fix, care dupa cum spune si numele este un venit fix. Un randament fix ajustat acum cu inflatia da pe minus. Si investitiile imobiliare protejeaza de inflatie, dar trebuie sa stim sa investim. Nu cumparand orice ne protejam de inflatie. Ce se poate folosi, de exemplu, sunt titluri care au in spate diverse tipuri de proprietati. Si marfurile si metalele pretioase protejeaza de inflatie. Dar aceste active sunt si extrem de volatile. Toate aceste active – si actiuni si marfuri si imobiliare si metale pretioase – sunt foarte volatile. Dau un randament mai mare, dar cu un risc mai mare, iar pe actiuni acum se vede riscul mai ales ca piata a corectat la inceput de an, mai ales pe zona de tehnologie”.

Sursa: capital.ro