Friday, March 29, 2024

Dieta călugărilor de la Muntele Athos. Secrete şi reţete pentru o viaţă sănătoasă

Must Read

Călugării duc o viață modestă din punct de vedere alimentar. Mesele au un anume ritual, motiv pentru care chipurile bisericești de pe Muntele Athos au o speranță de viață cu zece ani mai mare decât oamenii obișnuiți. Iată de ce.

Potrivit experților în nutriție, dieta mediteraneană și zilele de post, în aceeași măsură, contribuie la sănătate şi longevitate, dar mai ales la pierderea în greutate.

Călugării ortodocși de pe Muntele Athos mănâncă aproape exclusiv alimente neprocesate, cu conținut scăzut de grăsimi.

În plus, în zilele de post, călugării își reduc drastic aportul caloric, scrie el Daily Mail.

- Advertisement -

Astfel, planul de dietă urmărește eliminarea conceptului de „dietă” și presupune, în schimb, împărțirea săptămânii în trei categorii de zile: trei zile de moderație, trei zile de post și o zi de ospăț.

Aceste zile pot fi modificate în fiecare săptămână, astfel încât planul de dietă să se adapteze stilului de viață al fiecărei persoane.

Cele 3 etape ale dietei călugărilor de la Muntele Athos

Zile de post – renunțați la produse lactate, pește, carne, alcool, ouă și ulei, dar mâncați porții mici de fructe, legume, nuci, semințe și fasole.

Zilele de moderație – vă permit să aveți o alimentație mediteraneană sănătoasă, cu produse proaspete și un conținut scăzut de grăsimi.

Produsele lactate, uleiul de măsline, peștele, puiul și ouăle pot fi incluse în dieta dumneavoastră în această perioadă, deși zahărul, alimentele procesate și carnea roșie sunt încă interzise din meniu.

Alcoolul este permis chiar și în aceste trei zile – chiar dacă este doar vin roșu, pe care ar trebui să îl bem cu moderație.

Ziua de sărbătoare – o putem numi și „răsfăț culinar” – este exact așa cum sună descrierea ei: o zi în care nu ai interdicții, o zi în care orice este permis, de la carne roșie la prăjitură, de la cocktailuri mojito la ciocolată.

Reţete din dieta călugărilor din Muntele Athos

Ziua moderației
– Mic dejun: muesli cu ovăz (sau alte cereale) și fructe de pădure,
măr ras sau alte fructe proaspete de sezon,
suc de lămâie, lapte/apă şi alune sau nuci
– Prânz: supă de pui cu pită din faină integrală

– Cina: cartofi dulci copți cu măsline, brânză feta și salată verde

– Gustări: un măr / o mână de nuci sau semințe

sau

– Mic dejun: piersici la grătar cu iaurt grecesc

– Prânz: supa de morcovi si coriandru

– Cina: saltea de pui cu dressing de iaurt grecesc si un pahar de vin alb

– Gustări: o bucată de ciocolată neagră, fructe sau legume crude

Ziua de post
– Mic dejun: grapefruit

– Prânz: supă de legume cu o felie de pâine integrală

– Cina: fasole scăzută roșii proaspete şi salată.

– Gustări: legume crude

sau

– Mic dejun: musli

– Prânz: supă de linte

– Cina: cartofi copți în coaja cu salata de varză şi morcovi

– Gustări: un castron mic de nuci, semințe și fructe de pădure

Ziua de sărbătoare

Orice este permis, dar fără a exagera cu privire la porții. Zilele pot urma în orice ordine, astfel încât regimul să fie adoptat cât mai firesc, fără a fi perceput ca o corvoadă.

„Călugării sunt printre cei mai sănătoși oameni din lume, cu rate foarte scăzute de cancer și aproape fără cazuri de Alzheimer, iar după ani de viață printre ei pot spune că dieta lor joacă un rol important în sănătate. De fiecare dată mă întorceam de la Muntele Athos cu câteva kilograme mai slabă, mai sănătoasă și pe un ton mai bun, dar niciodată nu am simțit că am făcut un efort sau că am fost lipsit de ceva.

Am testat dieta monahală pe mai multe persoane pentru a vedea dacă este eficientă într-un stil de viață modern. Am slăbit aproape 10 kilograme, toată lumea a slăbit”, a explicat pentru Daily Mail Lottie Storey care prezintă alături de Richard Storey, Sue Todd, acest stil de viaţă, pe larg, în cartea „Dieta Muntelui Athos”.

Specialistul consideră că această dietă este mai ușor de adoptat deoarece nu presupune monitorizarea drastică a aportului caloric.

Sursa: antena3.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x