„Am văzut declarația Papei Francisc, că răul pare să intre în prim plan, iar acesta produce atâtea victime, familii dezrădăcinate. Mai este o victimă, securitatea continentului nostru.

Ceea ce liderii NATO au discutat este că am început să ne gândim și la termen lung. Federația Rusă sau Vladimir Putin are un plan mai vechi. Este un fel de semnal de strângere de rânduri.

În această logică, în care forța militară devine predilect pentru Federația Rusă, trebuie să ne dea de gândit. Trebuie să luăm măsuri mult mai robuste.

Atacul massiv al Rusiei creează o dificultate pentru forțele ucrainene. Salut curajul militarilor din Ucraina, merită respectul nostru. Sunt plăcut surprins că, pe străzile Federației Ruse, sunt oameni care protestează.

- Advertisement -

Planul lui Putin este foarte clar, subjugarea întregii Ucraine”, a spus Mircea Geoană, vineri seara, la Digi24.

NATO, mesaj urgent: Cerem Rusiei să înceteze imediat atacul militar

Alianța Atlanticului de Nord solicită de urgență Rusiei să oprească războiul din Ucraina, anunțând, totodată, continuarea acţiunilor de apărare a Flancului Estic.

„Ne-am reunit astăzi pentru a discuta despre cea mai gravă ameninţare de securitate în spaţiul euro-atlantic din ultimele decenii. Condamnăm în cei mai puternici termeni posibili invazia de amploare a Rusiei în Ucraina, facilitată de Belarus.

Cerem Rusiei să înceteze imediat atacul militar, să îşi retragă toate forţele din Ucraina şi să se întoarcă de pe calea agresiunii”, au transmis liderii țărilor membre NATO, potrivit MediaFax.

NATO: Libertatea va câştiga întotdeauna în faţa opresiunii

În contextul tensionat actual din Europa de Est, reprezentanții NATO susțin că Rusia poartă „întreaga responsabilitate pentru acest conflict” întrucât a „respins calea diplomaţiei.”

De asemenea, Alianța Atlanticului de Nord a informat că au fost deja activate toate planurile de apărare, aliații NATO fiind pregătiţi să răspundă la diverse urgenţe, inclusiv prin implicarea forţelor de reacţie.

„În contextul acţiunilor Rusiei, vom produce toate consecinţele necesare pentru postura NATO în sensul descurajării militare şi apărării. Aliaţii au avut astăzi consultări în virtutea Articolului 4 al Tratatului de la Washington. Vom continua să luăm măsurile şi deciziile necesare pentru garantarea securităţii şi apărării tuturor statelor membre. Am desfăşurat forţe terestre şi aeriene defensive în partea de est a Alianţei, precum şi capabilităţi maritime.

Am activat planurile NATO de apărare pentru a fi pregătiţi să răspundem la o serie de urgenţe şi pentru a securiza teritoriul Alianţei, inclusiv prin implicarea forţelor de reacţie. Acum, efectuăm transferuri suplimentare de forţe semnificative spre partea de est a Alianţei. (…) Măsurile noastre rămân preventive, proporţionate şi nu au rolul de a genera tensiuni. Angajamentul nostru faţă de Articolul 5 al Tratatului de la Washington rămâne ferm. Suntem uniţi în protejarea şi apărarea tuturor statelor membre. Libertatea va câştiga întotdeauna în faţa opresiunii”, a explicat Alianţa Atlanticului de Nord.

Sursa: capital.ro