Friday, March 29, 2024

Felul în care îți privești ”eul viitor” te poate ajuta să îți construiești o viață mai fericită

Must Read

Ar trebui să ne gândim mai mult la cine vom fi în viitor – pentru că acest lucru are consecințe profunde asupra sănătății, fericirii și siguranței noastre financiare.

Ia-ți un moment pentru a te imagina peste 10 ani. Persoana pe care ți-o imaginezi se simte, fundamental, foarte aproape de persoana care ești astăzi? Sau se simte ca un străin?

Potrivit unei multitudini de studii psihologice din ultimul deceniu, răspunsurile oamenilor variază adesea foarte mult și dezvăluie lucruri surprinzătoare despre tendințele comportamentale.

Unii oameni au un sentiment viu al sinelui lor viitor, care se simte foarte aproape de identitatea lor actuală. Acești oameni tind să fie mai responsabili cu banii lor și mai etici; sunt dornici să acționeze într-un mod care să le facă viața mai ușoară în anii următori.

- Advertisement -

Mulți alți oameni se luptă să-și imagineze sinele viitor ca pe o continuare a persoanei care sunt astăzi și tind să fie mult mai puțin responsabili în comportamentul lor. Este aproape ca și cum își văd sinele viitor ca pe o persoană separată care are puține legături cu identitatea lor prezentă și, în consecință, sunt mult mai puțin îngrijorați de consecințele pe termen lung ale acțiunilor lor.

Aproape că te-ai putea gândi la viitorul tău sine ca la o relație care trebuie cultivată. Din fericire, există câteva strategii simple pentru a vă întări empatia și compasiunea față de persoana care veți deveni – cu unele consecințe profunde pentru sănătatea, fericirea și securitatea financiară.

Origini filozofice

Inspirația pentru cercetările psihologice recente asupra sinelui viitor poate fi găsită în scrierile unor filozofi precum Joseph Butler, din secolul al XVIII-lea.

„Dacă eul sau persoana de astăzi, și cea de mâine, nu sunt la fel, persoana de astăzi nu este cu adevărat interesată de ceea ce se va întâmpla cu persoana de mâine”, a scris Butler în 1736.

Teoria a fost ulterior extinsă și susținută de filozoful britanic Derek Parfit, a cărui activitate a atras atenția unui tânăr cercetător numit Hal Hershfield. „A fost o idee atât de convingătoare”, spune Hershfield, care este profesor asociat de marketing, luare a deciziilor comportamentale și psihologie la Universitatea din California.

El a bănuit că o deconectare de la viitorul nostru ar putea explica multe elemente iraționale ale comportamentului uman, inclusiv reticența noastră de a pune deoparte economii pentru pensie.

Pentru a afla, Hershfield a trebuit mai întâi să găsească o modalitate de a măsura „auto-continuitatea viitoare” a cuiva. El a optat pentru o grafică simplă care a prezentat perechi de cercuri reprezentând sinele actual și un sine viitor. Cercurile s-au suprapus în grade diferite, iar participanții au trebuit să identifice care pereche a descris cel mai bine cât de asemănătoare și cât de conectați s-au simțit cu un sine viitor peste 10 ani.

Apoi a comparat aceste răspunsuri cu diferite măsuri de planificare financiară. Într-un experiment, participanților li s-au prezentat diverse scenarii în care ar putea primi fie o recompensă mai mică în curând, fie o recompensă mai mare mai târziu. După cum era de așteptat, participanții care au simțit o conexiune mai mare cu viitorul au fost mult mai dispuși să-și întârzie satisfacția și să aștepte o sumă mai mare.

Pentru a verifica dacă această tendință de planificare financiară solidă corespundea cu comportamentul din viața reală, Hershfield a analizat apoi economiile din viața reală ale participanților săi. El a descoperit că, cu cât participantul se simțea mai conectat la viitorul lor sine, cu atât mai mulți bani avea deja.

Înapoi in viitor

Cercetările ulterioare ale lui Hershfield au examinat fenomenul în multe alte domenii ale vieții. În 2018, de exemplu, el a descoperit că viitoarea auto-continuitate a oamenilor le-ar putea prezice comportamentele de exercițiu și starea generală de fitness. Se pare că dacă te identifici puternic cu sinele tău viitor, ești mai dispus să ai grijă de corpul tău pentru a te asigura că are o sănătate mai bună în anii următori.

Alte experimente sugerează că oamenii care au un punctaj ridicat la măsura viitoarei auto-continuități au standarde morale mai înalte decât oamenii care se luptă să se identifice cu sinele lor viitoare. Era mai puțin probabil să trișeze la teste, de exemplu. „Dacă oamenii sunt mai bine conectați la sinele lor viitor, atunci vor avea o capacitate îmbunătățită de a recunoaște consecințele deciziilor lor actuale asupra sinelui lor viitor”, spune Hershfield.

„Și asta îi va ajuta să pună frâna acestor comportamente.”

În 2020, Hershfield a confirmat că (in)capacitatea cuiva de a se identifica cu eul viitor poate avea consecințe pe termen lung pentru bunăstarea generală. Studiul longitudinal, care a urmărit peste 4.000 de participanți timp de un deceniu, a descoperit că viitoarea auto-continuitate a cuiva la începutul studiului ar putea prezice cursul vieții lor 10 ani mai târziu, potrivit BBC.

Viziunea de viitor

Pe baza acestor rezultate, oamenii de știință au început să se uite mai atent la procesarea creierului din spatele acestor fenomene – și la motivul pentru care atâtor de mulți oameni le este greu să se identifice cu eul lor viitor.

Meghan Meyer, profesor asistent la Dartmouth College din New Hampshire, SUA, a cerut recent participanților să estimeze suprapunerea continuității viitor-sine în diferite momente.

Într-unul dintre aceste teste, participanții au trebuit să estimeze asemănarea în sinea lor actuală și viitoare controlând suprapunerea a două cercuri – la fel ca experimentele lui Hershfield. Au repetat sarcina de mai multe ori, în timp ce se imaginau în trei luni, șase luni, nouă luni și un an în viitor.

Dacă te identifici puternic cu sinele tău viitor, ești mai dispus să ai grijă de corpul tău pentru a te asigura că are o sănătate mai bună în anii următori.
În conformitate cu rezultatele lui Hershfield, Meyer a constatat că conceptul participantului mediu despre sinele lor viitor s-a îndepărtat de conceptul lor despre sinele actual destul de rapid – cu un mare sentiment de deconectare apărând deja în perioada de trei luni.

Interesant, totuși, această schimbare a început să se stabilească pe măsură ce au luat în considerare punctele de timp ulterioare. Ca atare, a existat o mică diferență între punctele de timp de nouă luni și an – și putem ghici că același lucru ar fi fost adevărat dacă ar fi luat în considerare și date ulterioare. Meyer sugerează că viziunea lor asupra sinelui lor viitor devenea „mai neclară” și mai puțin nuanțată.

Acest lucru s-a reflectat și în rezultatele scanărilor RMN-urilor funcționale, care au oferit câteva dovezi interesante că, la nivel neuronal, începem să ne gândim cu adevărat la viitorul nostru ca la o persoană diferită. Pe lângă faptul că se consideră în diferite momente ale viitorului, participanții au fost rugați să se gândească și la un străin, precum politicianul Angela Merkel.

Pe măsură ce participanții s-au deplasat mai departe de-a lungul cronologiei – imaginându-se de la aproximativ șase luni încolo – activitatea creierului care se referă la ei înșiși a început să semene cu răspunsul la gândurile politicianului.

„Pe măsură ce te îndepărtezi în viitor, felul în care te reprezinți nu este atât de diferit de felul în care o reprezinți pe Angela Merkel”, spune Meyer. „Este în concordanță cu această idee filosofică că te tratezi în viitorul tău îndepărtat ca pe un străin.”

Lucrurile pe care mi-aș fi dorit să le știu

Având în vedere numeroasele beneficii pentru securitatea noastră financiară, sănătatea și fericirea generală, este firesc să ne întrebăm dacă ne putem întări simțul conexiunii cu sinele nostru viitor.

Cercetarea lui Hershfield oferă câteva sugestii. Într-o serie de experimente, participanții săi au intrat într-un mediu de realitate virtuală cu avatare personalizate care simulau felul în care ar putea arăta în vârstă de 70 de ani.

După cum se spera, ei au raportat că simt o conexiune mai mare cu sinele lor viitor și, în măsurile ulterioare de luare a deciziilor, au arătat mai multă responsabilitate financiară. Ei au raportat că sunt mai predispuși să pună deoparte bani pentru pensionare, de exemplu.

Multe aplicații de editare foto vă permit deja să vă îmbătrâniți prematur selfie-urile, iar acest tip de tehnologie ar putea fi încorporat în programele educaționale care încurajează oamenii să se gândească mai atent la bunăstarea lor viitoare.

Pentru o intervenție low-tech, ați putea lua în considerare un simplu exercițiu de imaginație – în care vă scrieți o scrisoare peste 20 de ani, descriind ceea ce este cel mai important pentru dvs. acum și planurile pentru următoarele decenii.

La fel ca și vederea avatarurilor în vârstă, acest lucru îi încurajează pe oameni să simtă un sentiment mai mare de conexiune cu sinele lor viitor și, ca urmare, îi pregătește pentru o schimbare pozitivă a comportamentului.

Studiile lui Hershfield au arătat că sarcina a crescut timpul petrecut de oameni făcând exerciții în săptămâna următoare – un semn că au început să-și ia în serios sănătatea pe termen lung. (Dacă doriți să încercați acest lucru, el sugerează că puteți amplifica efectele scriind un răspuns din viitor, deoarece asta vă va forța să adoptați o perspectivă pe termen lung.)

După cum v-ați putea aștepta, Hershfield își aplică cercetările în propria viață. Când se confruntă cu stresul și frustrările legate de educația parentală, de exemplu, încearcă să se pună în pielea sinelui său viitor pentru a-și imagina cum ar putea privi înapoi asupra propriului său comportament. „Încerc să mă gândesc dacă ar fi mândru de felul în care m-am descurcat”, spune el.

Ar putea părea excentric să începi o „conversație” cu o entitate imaginată – dar odată ce viitorul tău sine devine viu în mintea ta, ți-ar putea fi mult mai ușor să faci micile sacrificii personale care sunt esențiale pentru a-ți păstra bunăstarea. Și în anii următori, îți vei mulțumi pentru acea gândire.

Sursa: antena3.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x