Friday, April 19, 2024

Învaţă să îţi protejezi banii de “prădătorii virtuali”. Top 5 cele mai frecvente tipuri de fraude online la care trebuie să fii vigilent

Must Read

Teama de a rămâne fără banii de pe card este destul de mare în rândul românilor, potrivit statisticilor, sentiment accentuat (pe bună dreptate) în timpul pandemiei, când infractorii cibernetici au găsit metode din ce în ce mai ingenioase de a te lăsa fără venituri când faci cumpărături online sau retragi bani din bancomat.

Cu toate acestea, și măsurile antifraudă, dezvoltate în ultima perioadă şi puse în practică de instituțiile financiar-bancare, s-au îmbunătățit considerabil, pentru a putea oferi servicii online în deplină siguranță pentru orice client.

Ziare.com îți explică în cadrul rubricii Banii tăi ce este frauda online, ce trebuie să faci că să preîntâmpini un astfel de context și care sunt cele mai frecvente situații pe care infractorii cibernetici le folosesc pentru a-ți fura banii.

Frauda online sau actul de tip phishing, cum este denumit de către specialiştii în domeniu, reprezintă o modalitate de păcălire a victimelor cu scopul de confirmare/colectare de date sau de a obține bani în mod fraudulos.

- Advertisement -

Motiv pentru care este absolut necesar să înveți să fii vigilent, deoarece poți primi mesaje “ademenitoare” prin diverse canale: de la e-mail, SMS, rețele sociale, apeluri telefonice din partea unor persoane care pretind a fi angajați ai băncii sau intermediari din partea băncii sau a altor instituții renumite.

De asemenea, este foarte important să nu dai curs mesajelor suspecte, care îţi ridică semne de întrebare, pe care nu le aşteptai, indiferent de forma sub care le primești.

Banca nu te va apela niciodată pentru confirmări de useri sau confirmări de parolă a contului tău. Aceasta va solicita doar date personale pentru a-ți verifica identitatea atunci când tu contactezi instituția.

Atenție sporită la tipul de e+mailuri și la mesajele primite

Întotdeauna trebuie să verifici expeditorul. Vei descoperi că adresele de e-mail doar seamănă și nu sunt cele oficiale. Fii atent la greșeli de redactare frecvente în cazul atacurilor de tip phishing.

Atenție sporită la atașamentele din e-mail-uri și mesaje

Nu da click niciodată pe un link până nu verifici sursa. Evită să accesezi link-uri sau atașamente din e-mail-uri suspecte. Cel mai indicat este să instalezi un antivirus actualizat.

Atenție sporită și la tentativele de fraudă prin anunțuri

Infractorii se arată interesați de un anunț și îți propun să încasezi banii prin curier sau olx, cu link către un site pe care să introduci datele cardului. Nu trebuie să dai curs unei astfel de invitații pentru că este o o tentativă de fraudă!

Atenție sporită la e-mailuri care impersonează tranzacții bancare

Dacă primeșți e-mailuri cu confirmare plată/ordin de plată din partea unor companii/bănci şi nu colaborezi direct, nu deschide atașamentele.

Prin intermediul unor astfel de e-mailuri se pot transmite fișiere malware (se referă la orice tip de software conceput special pentru a afecta un dispozitiv).

Atenție sporită unde notezi datele și învață să le protejezi simplu și sigur

Nu transmite nimănui datele cardurilor tale, cum ar fi numărul, CVV, PIN, useri și parole. Nu confirma tranzacții online cu cardul care nu au fost inițiate de către tine.

Sursa: ziare.com

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x