Friday, March 29, 2024

Joe Biden îi dă nucleara lui Putin! Trezoreria SUA vrea să blocheze rezervele valutare ale Rusiei de 640 miliarde de dolari

Must Read

SUA plănuieşte sancțiuni severe asupra băncii centrale a Rusiei, o mișcare care ar viza o mare parte din rezervele de 643 de miliarde de dolari pe care le adunase președintele Rusiei, Vladimir Putin, înainte de invazia sa în Ucraina.

Nu a fost luată încă o decizie finală în acest sens, dar administrația Biden ia în considerare toate opțiunile în încercarea lui de a-l descuraja pe Putin să continue războiul în Ucraina. SUA își propune să facă fiecare mișcare împreună cu aliații din Europa pentru un impact maxim.

Nu este clar, în momentul de faţă, cât de avansate sunt aceste discuții. Această idee ce vizează bănca centrală rusă a apărut într-o conversație de la sfârșitul lunii ianuarie, potrivit unor surse.

O purtătoare de cuvânt a Consiliului Național de Securitate a Casei Albe a refuzat să comenteze pe acest subiect.

- Advertisement -

În timp ce Rusia a redus în mod constant dependența de valută străină, banca centrală deținea în continuare 16,4% din bunurile sale în dolari la sfârșitul lunii iunie 2021, potrivit ultimelor date oficiale, în scădere față de 22,2%, cât era cu un an mai devreme. Cota monedei euro a crescut cu 32,2%.

Mișcarea ar fi devastatoare pentru Rusia, potrivit lui Tim Ash, strateg la Bluebay Asset Management din Londra. „Am vedea prăbușirea rublei ruse”.

Cu toate că decizia ar fi fără precedent pentru o economie de dimensiunea Rusiei, SUA au sancționat anterior băncile centrale ale adversarilor. În 2019, Departamentul de Trezorerie a pus pe lista neagră autoritățile monetare din Iran și Venezuela pentru că au canalizat bani care au susținut activități ce au destabiliat regiunile respective. Banca centrală a Coreei de Nord este, de asemenea, pe lista neagră.

Pierderea accesului la fonduri în străinătate ar putea încătușa banca centrală a Rusiei, în timp ce încearcă să susțină rubla pe piața valutară prin vânzarea de valută. Intervențiile directe, anunțate la începutul acestei săptămâni, după ce Putin a ordonat armatei sale să atace Ucraina, marchează prima dată când Banca Rusiei a intrat pe piață din 2014.

Rusia și-a păstrat, de asemenea, 22% din tezaurul său în aur, cea mai mare parte din care este deținută pe plan intern și ar fi departe de sancțiunile occidentale, în timp ce aproximativ 13% din deținerile băncii centrale erau în yuani.

SUA se gândește serios dacă să solicite expulzarea Rusiei din sistemul de mesagerie financiară SWIFT din cauza invaziei Ucrainei, deoarece aliații din Europa se bucură de ideea de a impune o sancțiune care părea puțin probabilă în urmă cu doar câteva zile, a raportat vineri Bloomberg News.

Oficialii administrației Biden dezbat acum dacă să susțină o directivă din partea Uniunii Europene necesară pentru a exclude Rusiei din SWIFT, deși o decizie a SUA și a UE nu este iminentă.

Departamentul de Trezorerie va impune, de asemenea, sancțiuni de blocare completă Fondului rus de investiții directe susținut de Kremlin, care are scopul de a „atrage capital în economia rusă în sectoare cu creștere ridicată”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, pe Twitter.

„Se pare că administrația Biden se apropie treptat de adoptarea sancțiunilor reale pe care ar fi trebuit să le impună cu câteva zile în urmă”, a spus Marshall Billingslea, care a lucrat în unitatea de sancțiuni a Trezoreriei în timpul administrației Trump.

Sursa: romaniatv.net

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x