Nutriționista Mihaela Bilic a publicat o lista cu alimentele care ne țin de foame și ne dau senzația de sațietate pentru un timp îndelungat.
Aceasta a explicat cum ne putem păcăli instinctele cu puține calorii.
Cele două categorii de nutrienți care dau senzația de sațietate
“Senzația de sațietate apare la 2 categorii de nutrienți:
- fibrele care au volum mare și dau efect de stomac plin
- proteinele care sunt greu de digerat/metabolizat.
La cealaltă extremă sunt alimentele cu volumic și conținut caloric crescut, precum brânzeturi, mezeluri, grăsimi, produse de ronțăit dulci sau sărate. Chiar dacă ni se pare că am mâncat puțin, există riscul să ne îngrășăm.”
Alimentele care au calorii puține și ne satură
“Pe primul loc avem oul fiert, produsul cu cea mai mare putere sațiogenă pentru numai 80 calorii.
Urmează apoi carnea, indiferent de culoare și de animalul de la care provine. Proteinele din carne se spune că au calorii negative, țin de foame multe ore, iar organismul cheltuiește energie pentru metabolizarea lor. Deci carnea nu îngrașă, ci mai degrabă ajută la slăbit.
Peștele în general și peștele gras în special intră tot la categoria proteine cu efect sațiogen. În plus avem și efectul antiinflamator produs de acizii grași Omega 3.
Cât despre proteinele de origine vegetală, aveți încredere în leguminoasele de tip fasole boabe, mazăre, linte, năut.
Din categoria făinoase, pastele fierte al dente și cartofii în coajă sunt produsele care ne satură fără să ne pună în pericol silueta. Nu gătiți pastele până s-au înmuiat de tot, iar cartofii și orezul consumați-le după ce s-au răcit. O parte din amidon nu se mai absoarbe, deci umplem burta eficient cu mai puține calorii.
Și pâinea integrală bogată în tărâțe este de preferat variantei albe și pufoase. De data asta conținutul mare de fibre blochează o parte din amidon, indicele glicemic scade, iar senzația de sațietate crește.
Deși conține peste 90% apă supa și ciorba ne satură cu puține calorii. Se numește paradoxul ciorbei și s-a dovedit că stă în stomac de două ori mai mult timp decât un felul doi. Așa că nu ezitați să începeți masa o supă dacă vreți să umpleți stomacul repede. Iar dacă sunteți la cură de slăbire mâncați DOAR supă, ca fel unic! Și puneți lângă ea și un ardei iute, ca să accelerați metabolismul.
Meniul nostru sățios trebuie să conțină și un desert. Fructele bogate în pectină precum merele, perele, gutuile și caisele au avantajul că satură rapid. Pectina este o fibră solubilă care se umflă în contact cu apa, scade absorția de zahăr din intestin și crește senzația de sațietate.
Morcovul este leguma ideală când vrem să umplem stomacul cu ceva de ronțăit. Iar dacă preferați gustul sărat, porumbul expandat cu aer este prietenul vostru, adică popcorn și pufuleți“, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
Sursa: ziare.com