Thursday, April 25, 2024

Mădălin Pribu: Istoria Ucrainei pe scurt. Lectură obligatorie de studiu pentru a înțelege ce se petrece

Must Read

După cel de-al II-lea război mondial, ucrainenii au fost recompensați cu anexarea teritoriilor Transcarpatia, sudul Moldovei de est (Basarabia), Galiția poloneză și cu o parte din Bucovina românească, în 1945, după care, în 1954, Ucraina Sovietică a primit și Crimeea.

După destrămarea URSS, Ucraina a păstrat în componența ei toate aceste teritorii. Practic, Ucraina este, în estul Europei, echivalentul Iugoslaviei: un construct, o formă statală artificială, înglobând etnii diverse și fostele teritorii ale acestora, deci zone cu potențial pentru o politică de învrăjbire, de dezorganizare, de conflict și de haos.

Înțelegerea între Federația Rusă și USA a fost ca Federația Rusă să-și retragă trupele din fostul RDG – pentru a permite reunificarea Germaniei – și din fostele țări comuniste Cehia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Letonia, Estonia, Lituania, țări care urmau să-și câștige autodeterminarea. Toate acestea însă cu respectarea angajamentului că NATO nu se va extinde spre Est, țările amintite, inclusiv România și Ucraina, urmând să asigure zona tampon între NATO și Federația Rusă. Rusia și-a făcut partea.

După căderea Uniunii Sovietice, Ucraina s-a trezit în postura de a fi a treia putere nucleară din lume, având stocuri de arme nucleare mai mari decât ale Regatului Unit, Franței și ale Chinei împreună. 1900 de focoase nucleare au fost transferate pe teritoriul Rusiei pentru a fi distruse între 1994 și 1996. În schimbul renunțării la arsenalul nuclear, Rusia, USA și UK s-au angajat – prin Memorandumul de la Budapesta – să respecte independența, suveranitatea și frontierele la zi ale Ucrainei.

- Advertisement -

Ce-ar fi trebuit să facă Ucraina, dacă ar fi avut niște lideri sănătoși la cap? Să-și păstreze un statut de neutralitate între cele două puteri nucleare. Să devină o Elveție a Estului. Ar fi beneficiat atât de pe urma relațiilor economice cu Rusia – având bună parte din economie interconectată cu cea rusă – cât și de pe urma deschiderii către economia UE. Fiind o piață de 51 mil. locuitori, având al doilea teritoriu ca întindere după Rusia, bogat în resurse, întrunea toate condițiile pentru a deveni un partener economic de dorit pentru occidentali.

Or ce-a făcut Ucraina? A mâncat-o unde nu trebuie. După ce NATO a încălcat înțelegerea cu Rusia și a înglobat fostele țări comuniste, aducând trupe și tehnică militară până la granițele Rusiei, s-a trezit că vrea și ea atât în UE cât și-n NATO. Orchestrat de rețelele sorosiste, Euromaidanul din 2013, care a dus la căderea președintelui și a guvernului, punând în loc forțele pro-occidentale, a stârnit furia Rusiei.

Da, mă?, a zis Putin. Păi stați așa, atunci! Ia dați-ne voi înapoi teritoriile care nu v-au aparținut, pe care vi le-am făcut cadou. Că n-ați intrat în URSS cu ele. Și printr-o operațiune fulger și-a luat înapoi Crimeea, Donbas-ul și Luhansk-ul. E mai bine așa? Neutri nu v-a plăcut să fiți. V-a trebuit Euromaidan? V-a vrăjit Biden?

Biden era vicepreședinte în mandatele Obama, pe atunci. El a suținut și întreținut euromaidanul. Direct. După care s-a instalat acolo Hunter, fi-su, care a făcut afaceri colosale. Iar când procurorul-șef a deschis un dosar penal, Biden l-a sunat pe președintele marionetă pus de ei să-l schimbe. Ceea ce s-a și întâmplat.

Smarter_way_USA

E, mai toți analiștii români se fac că au orbul găinilor. Toate analizele lor sunt foaaaarte „echidistante”. Nu introduc în procesare niciunul dintre elementele menționate. O Ucraină neutră, cum ar fi fost firesc și fair play să rămână, ar fi păstrat și azi integritatea sa teritorială. Deși artificial creată, am spus. Ar fi fost spre binele și prosperitatea ei.

Și mai fac ceva ticăloșii de pe aici și cei occidentali. Se fac că nu văd cum Ucraina este singurul stat din Europa care a dat o lege, în 2017, prin care calcă în picioare drepturile minorităților naționale: române, maghiare, poloneze, slovace, lituaniene ș.a. Interzice învățământul în limbile vernaculare, activitățile culturale prin care își exprimă și conservă identitatea etnică, tradițiile culturale. Or ca să devii eligibil pentru NATO, respectarea statului de drept, a drepturilor omului sunt valori fundamentale.

Pentru asta și a avut NATO intervenții militare în alte state care le-au încălcat, nu? Să elibereze popoarele de sub dictaturi. E, toată lumea e oarbă când vine vorba de Ucraina, cel mai corupt stat european, cu o economie oligarhică. Păi nu pute de la o poștă aici? Pentru cine mai are „nas” și minte.

Și acum Ucraina ar mai vrea să și provoace o conflagrație de proporții, să sufere și alții pentru ea. Noi abia ce-am semnat un tratat de cooperare militară cu ei. Puși de parteneri. E bine, trebuie să-i ajutăm să-și păstreze teritoriile noastre anexate și să-i discrimineze în continuare pe cei 500.000 de români trăitori acolo. Nicio condiție nu le-am pus. Ce să cauți tu între Rusia și Ucraina? Nici măcar nu e țară NATO.

PS. E greu să rămâi obiectiv în lumea de azi, care suferă de o decadență morală terifiantă. Occidentul, până mai ieri etalon în materie de democrație și de morală politică, a devenit un monstru. Când faci o analiză, trebuie să te pui și-n locul adversarului. Are și el interese, nu doar tu.

Sursa: ActiveNews.ro

Puteti investi in cryptomonede si prin platformele:

Cryptoasset investing is highly volatile and unregulated in some EU countries. No consumer protection. Tax on profits may apply.

Puteti investi la bursa prin platformele:

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

- Advertisement -


- Advertisement -

35 COMENTARII

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

35 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Sorin
Sorin
2 years ago

intreg articolul s-a descalificat cu un singur cuvant: sorosiste

Bogdan
Bogdan
2 years ago

Si inca ceva .. cu cat incearca informatorii pro-rusi sa ma convinga despre glorioasa Rusie, cu atat dezvolt o greata fata de tot ceea ce este acolo.
In locul lor as raporta ca este non-sens propaganda (cand toti iti zic ca esti prost, inseamna ca ai sanse sa fi prost), dar probabil le e frica de poloniu.
As inchide si ambasada Rusiei si termina orice relatie si asa nu avem noi mare schema economica sau de orice alta natura cu ei .. doar jegosi vin pe filiera asta din pacate.

Bogdan
Bogdan
2 years ago

Daca articolul era fair … URSS nu a fost in Hristosul lui o anomalie artificiala ????? cu anexari si rahaturi post razboi ..

1. La urma urmei dupa teoria de rahat din articolul de rahat (da, de 2 ori rahat) .. toti suntem state artificiale (azi maine se trezesc italienii ca vor sa refaca imperiul roman)
2. Cand a avut Ucraina 51 de milioane locuitori ? acum mai bine de +30 de ani in urma .. combinam maximul istoric cu realitatea actuala (which is not ok)
3. Tratatele cu Rusia nici nu prea conteaza, tot timpul a intrat cu bocancii unde nu trebuia incalcandu-le (vezi Transnistria .. aia cu ce au mai gresit?)
4. Ce rahat sa caute Rusia cu impuneri de lideri rusofili si subjugare stat ca si cum ar fi in componenta ei .. cand majoritatea de acolo nu isi doresc asta (spurca Rusia ca pe ciuma), afinitatea Ucrainei cu UE si Nato este doar o reactie a mizerilor rusesti
5. Cine isi permite sa vorbeasca de stat corupt? ATENTIE: tocmai Putin! Pe bune?! El care a dus coruptia in Rusia la rang de procedura standard in sistem.
6. Da, au si ei pacatele lor de exemplu cu limbile minoritatiilor, nu sunt sfinti evident, dar pana la sugrumare in public de catre un criminal cu acte (Putin) mai e cale lunga.

Articolul atribuie toata vina Ucrainei, ceea ce din punctul meu de vedere nu sta in picioare .. ar trebui sa isi foloseasca mai mult judecata cel care l-a scris, sau sa plece in Rusia (nimeni nu ii va duce dorul) .. acolo ar fi apreciat pentru astfel de propagande

g.cristian
g.cristian
2 years ago

Dada , si broscoiului de orban i-a fost la fel promisa Transilvania , de aceea -i mananca din palma fosilei nebune .Si asta se va si intampla daca Romania alege Ro-Exitul pe care-l vor nemernicii aurolaci si sosocari impreuna cu toti ”istoricii ” de carton paucheristi . Romania va avea soarta Ucrainei , si se va rupe in Moldova , Valahia si Ungaria , Inca si Valahia va fi in parte luata de sarbi si o parte de bulgari …Cam asta ne paste daca punem botul la aberatiile astora … Lingaii astia putleristi au impresia ca oamenii sunt prosti si le cred aberatiile prin care sa iesim de sub umbrela Nato si UE castigata in vremea lui Constantinescu tocmai prin renuntarea pretentiilor teritoriale de prin Ucraina .

Mirce
Mirce
2 years ago

Deci daca poporul unui stat alege o anume forta politica care nu convine unui unor forte policite ale unui alt stat, acum in Mleniul III e musai ca trebe ca conducerea acelui stat este in drept sa invadeze un alt stat in numele a ce? Motivatii de indazii si impilari ale unor popoare de catre forte invadatoare dealungul istoriei omenirii s-au gasit intotdeauna! Chestia e ca sa sti toate acestea, altfel esti precum trestia care se pleaca dupa cum sufla vantul cu gandul ca nu are cum sa fie tavalita la pamant.

Mirela
Mirela
2 years ago

Cu alte cuvinte, victima e de vina. ASA a fost justificat si genocidul din cel de-al 2 razboi. Treziti-va oamenilor. Nu este drept sa cotropesti o tara care e indepenta si nu vrea sa fie sub sovietici. Justificarile sunt puerile.

serban
serban
2 years ago

opinii cel puţin bolnave dacă nu ticăloase…
1) dacă rusia s-ar fi despărţit întradevăr de mentalitatea urss, nu ar mai fi văzut adversari în ue şi nato la 30 ani de la căderea comunismului ci ar fi mers spre ele…
2) putin-rusia nu au dreptul nici moral şi nici juridic să îşi rezolve unilateral problemele generate de calamburul pe care l-a făcut canalia de stalin cu toate graniţele din estul europei lăsând celelalte părţi (polonia, slovacia, ungaria, românia) cu ochii în soare… ucraina a primit teritorii de la noi (nordul bucovinei şi bugeacul), de la slovaci şi polonezi; polonia a primit teritorii de la nemţi; iar canaliile sovietice şi-au însuşit şi peninsula konigsberg (actualul kaliningrad)…

PETRU
PETRU
2 years ago

Pe vremuri, bărbați viteji stăteau în fruntea oștirilor pe care le conduceau în luptă. Astăzi, bătrâni senili, paranoici, comedianți mărunți, lacomi și mincinoși, trimit în prima linie tineri imberbi cu aceiași nonșalanță cu care sunt trimise vitele la abator, în timp ce ei se ascund bine, departe de adevăratul război.
Dincolo de statistici, sumbre în cazul Ucrainei, adevărații lideri ai acestui început de secol își freacă mulțumiți mâinile felicitându-se reciproc.
Slugile lor ne conduc astăzi și pe noi și pe Ucrainieni (și nu numai)…așa că atenție!

M
M
2 years ago

ovarășul Pribu uită de perioada cand rusii, recte putin , aveau instalat in Ucraina “neutra” guvernul de factura rusă [gen cel din Bielorusia] care a fost dat jos in 2014, iar putin a intervenit scormonind prin gard si recuperand Crimeea…. asa ca tovarasu Pribu e un demn ascultător Sputnik… oricum agresiunea militară nu este justificată in niciun fel… Tovarășul Pribu sa se întoarcă la Moscova

Alex
Alex
2 years ago

Asist în ultima perioada la publicarea a fel de fel de articole cretine scrise de diverși asa ziși docti, în realitate niște iluștri semidocți sau analfabeți funcționali (nu m am edificat inca), în care ni se explica cu o nonșalanță uimitoare cum noi trebuie sa trăim pe pământ după cum dictează diverși “alesi” pe acest pământ….. “asa s a hotarat de către Rusia și SUA” … “ați încălcat tratatul despre cum sa respirați, sa mâncați sau sa va cacati” iar acum pedeapsa …. va UCIDEM … ca asa zice tratatul (care nu zice). Iar cireașa de pe coliva este aberația tipic AUTISTA, în care dacă statul “X” asupreste “populatia” care nu e recunoscuta etnic, limba, tradiție samd (retineti acestia si au ales DEMOCRATIC “ASUPRITORII”) venim noi și va omoram și pe voi și pe ei …. Scoateti-va capetele din CUR ca să vedeți cum “ganditi” …. poate o sa și GANDITI. SUCCES!!!

Teodor
2 years ago

Cred ca astfel de articole nu își au locul acum cand populsția din Ukraina trece prin aceste momente grele din cauza unui Psihopat( Putin) Faptul că am renunțat la teritoriile din Ucraina este în principal vina politicienilor români: Iliescu, Constantinescu & co.

ion
ion
2 years ago

1. La recensamantul din 1938 romanii erau minoritari in Bucovina de nord
2. A se lua aminte la atrocitatile comise de armata romana in Odesa si Transnistria in al doilea razboi
3. Din cate stiu eu,poate gresesc NATO nu a promis niciodata ca nu se va extinde spre est
4. L a urma urmei este dreptul fiecarei tari sa decida ce cale urmeaza
5. Rusia poate decide cu brio in granitele sale…. dar atat….
6. Restul sunt povesti….sau razboi….

ION Românul
ION Românul
Reply to  ion
2 years ago

La Odessa, comandamentul armatei române a fost aruncat în aer. Au murit aproape 200 de ofițeri și subofițeri. A fost descoperită rețeaua de partizani, formată în mare parte din evrei sovietici, care au fost executați. Aceiași minoritate a atacat și Administrația Românească somata să părăsească, în urma dictatului lui stalin, Basarabia și Bucovina, ucigand peste 12000 de soldați, care n-au ripostat. Vezi și reacția lui Iorga în Neamul Românesc.

George
George
2 years ago

Mi se pare mie sau acest articol este usor in sprijinul ideii medievale de revizionism ?

Iar la faza cu “Înțelegerea între Federația Rusă și USA a fost ca Federația Rusă să-și retragă […]” este posibil sa se citeze si vreo intelegere acreeata in scris ? Apreciez !

Madalin Scribu
Madalin Scribu
2 years ago

Sa ma sugeti de Occident cu propaganda asta de doi lei. Nimic nu poate justifica toate crimele provocate de Rusia in Ucraina. Mars!

Vlaicu
Vlaicu
Reply to  Madalin Scribu
2 years ago

Ce hram poartă articolul, adică ? Daca mâine scrie de bine despre aia care iti plac tie, devine ok ? Ce va mai place sa va victimizări si apoi sa băgați capul in nisip, ca struțul, unora….plus ca da, adevărul doare, dar ce sa faci….n.ai ce sa faci.

Putin
Putin
Reply to  Vlaicu
2 years ago

Vlaic…aaa.. Ivan, treci inapoi pe front, in ceapa ma-tii! Du-te omoara niste copii ucrainieni, fâlfâie niste rachete pe langa centralele nucleare ca sa castigam rãzbelul ăsta. Nu mã supara, sobolane, ca imediat iti dau 25 ani la la bulau ca răspândești informații false.
Nu vezi că se prinde lumea de toate aburelile pe care le impingem prin articole de căcat si idioți utili ca tine?!

Mirel
Mirel
2 years ago

“Sursa: ActiveNews.ro”
Și cu asta e clar ce hram poartă articolul. Sunteți ca niște șobolani care mănâncă unul din mizeria altuia.

Decebal
Decebal
2 years ago

Una din cauzele pentru care Ucraina nu poate fi primita in NATO si UE este nerespectarea drepturilor omului,daca nu sunt interese din randul organismelor mentionate, care sa nu tina cont de aceste deziderate. Primirea Ucrainei in cele doua organisme automat va implica in mod direct,toate
statele componente in lupta (razboi) cu Rusia, deci al treilea razboi mondial, care nu poate fi decat atomic,dupa cum spun multi analisti printre care si Lavrov.

Io el
Io el
2 years ago

Nici măcar în comentariu rusofon că al tău nu justifică nici măcar o crima

Dude
Dude
Reply to  Io el
2 years ago

In acelas timp nu putem sa ignoram dublul standard al razboiului. Nimic nu justifica pierderile de vieti nevinovate din Ucraina… sau Georgia… sau Syria… sau Iran (aici invadat de SUA – “lasa ba aia aia a fost mai demult”). Totusi acum e mai dureros, ca e mai aproape de Romania. Daca era undeva prin Taiwan (soon to be) probabil ca nu ne interesa prea mult.
Unii mai vorbesc de “whataboutism”. Btw, in SUA cu “whataboutism” castigi procesul in instanta. Dar aici nu e permis sa dai exemple similare.

Pop Sever-Augustin
Pop Sever-Augustin
2 years ago

Lumea condamna modul ,inuman, in care se duce acest razboi..Problemele trebuie rezolvate pe cale panica, respectand pacea.Rezolutia
ONU confirma aceasta ipoteza. Popoarele au dreptul la autodeterminare. Soarta razboiului,in final, va fi decisa de factorul demografic,respectiv vointa celor doua popoare.

Adi
Adi
2 years ago

Argumente impotriva prostiilor pro ruse sunt o multime ,dar cel mai important este ca se deduce ca ,daca Romania era in sfera de influenta rusa inainte de 89 ,trebuia sa ramana neutra si sa nu intre in UE si NATO .
Imi e sila ca un roman primeste solda in ruble pentru a propaga mizeriile rusesti .

Florin
Florin
Reply to  Adi
2 years ago

Susțin!

Vlaicu
Vlaicu
Reply to  Adi
2 years ago

Unii nu suportați adevărul si nu il vedeți nici daca va da un pumn in meclă. Si mie mi. e sila de voi.

George
George
2 years ago

Deci Rusia e îndreptățită sa invadeze Ucraina, toată Ucraina, nu doar teritoriile ce “i-au fost făcute cadou”… pueril de tot

Dude
Dude
Reply to  George
2 years ago

Deci NATO s-a extins mai mult decat a promis ca o face? Si mai pueril…
E vorba de cauza si efect aici. Ti-ai incalcat cuvantul? Mi-l incalc si eu.
Eu nu tin cu Rusia, dar nu poti sa nu remarci ca e ceva putred la mijloc.

Dude
Dude
Reply to  Dude
2 years ago

Ce ma deranjaza pe mine defat e ca Romania nu prea are de ales acum. Ajuta o tara care ne-a furat (la propriu) in trecut, si e bine ca o ajuta, ca nu sunt de vina refugiatii, dar e si rau ca o ajuta, ca ne-au “sterpelit” teritorii si interzis limba. Si in acelas timp, risca sa fie la randul ei o victima a unui razboi in care in mod normal nu aveam ce cauta.
Deciziile policite se iau cu capul nu cu sufletul, dar comedianul a facut fix invers si acum vrea sa traga dupa el toata planeta. Ce erou!

Andreiu
Andreiu
Reply to  Dude
2 years ago

Ucraina ne-a furat?, Rusii ne-au furat incepand cu 1770 cu monedele batute din cuprul din tunurilor rusesti numite Sadagura. Monedele de argint locale erau inlocuite de rusi cu monede de cupru fara valoare. De tezaur ai uitat? Am mers pe buna credinta, ce naivi, cu tezaurul la ei si am primit in schimb carpe si un partid ce se numeste in batjocura aur. La fel de naiv esti si tu.

Baraghin
Baraghin
Reply to  Dude
2 years ago

…da! Occidentalii europeni, dacă a văzut că Rusia are tot interesul să-și valorifice resursele naturale, au crezut că dacă atrag și Ucraina în siajul lor, practic și-au rezolvat toate problemele cu privire la siguranța lor energetică, totul va fi Ok! … dar Putin a înțeles despre ce-i vorba, a spus Ucrainei să-și vadă de treabă, occidentul a tot insistat, mai ales după Maidan-ul organizat tot cu ajutor extern și aducerea unui președinte păpușă, rezultatul este tragic, și suferă civilii nevinovați!
Dacă tot se practică acest fel de politică, de blocare a ursului în peștera lui, n-ar fi exclus ca ursul să treacă la represalii pe scară mai largă, și tot civili vor fi cei care vor suferi, fără a trece cu vederea distrugerile materiale! Cine are interes, să-l ațâțe și de ce, pe Putin! …că politica de blocare, n-aduce avantaje, ba din contră, mai rău îl înfurie!

Diana
Diana
Reply to  Dude
2 years ago

Totul e putred peste tot…
Nimic si nimic nu este curat in tot ce exista !CE e de facut atunci ?Pina rusi se cearta oamenii si copiii sufera .Romanii iau primit cu fratele deschise si nu numai…Tarile occidentale la fel.Ce e de facut? Biden are companii mari de interés in Ucrania Trump avea fica lui alta comapanie la nivel mondial in Rusia etc…..totul e pt bsni

Andu
Andu
Reply to  Dude
2 years ago

NATO nu a promis niciodata ca nu se va extinde:
https://www.politifact.com/factchecks/2022/feb/28/candace-owens/fact-checking-claims-nato-us-broke-agreement-again/

Ucraina este o tara suverana, nu are nevoie de acordul Rusiei pentru a face cum doresc ei, asa cum nici Rusia nu are nevoie de acordul altor tari pentru a face ce vor ei in tara lor.

O prostie de articol – platita de rusi, asa e?

ZazzarA
ZazzarA
Reply to  Andu
2 years ago
Web Designer
Reply to  Andu
2 years ago

Nu.
Nu este asa. Sunt suficient de inaintat in varsta sa imi aduc aminte despre aceste negocieri, iar ce este punctat aici este absolut corect.
Pacat. Oameni, mor pur si simplu degeaba. Ucraina de asemeni vestului acceptase neutralitatea.

Andreiu
Andreiu
Reply to  Dude
2 years ago

Nu Nato s-a extins ci tarile ce erau sub cizma rusiei au intrat in nato. Romania a aplicat pentru nato inca din 1990 imediat dupa iesirea din pactul de la varsovia. Si am fost primiti abia in 2004 dupa 14 ani…. Asta da fortare de extindere a nato….
Americanii intr-adevar le-au promis la rusi ca nu o sa accepte tari din pactul de la varsovia in nato verbal, dar la intalnirea oficiala de semnat acte intre presedinti presedintele american nu a fost de acord. Atunci ruul a zis da-ne ceva in schimb si au primit bani pentru dezvoltare si mai important au semnat acel acord. Apoi Eltin a semnat cu americanii si europenii un act in care garanteaza securitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei in forma ei din 1996. Act cu care rusii azi se sterg la fund. Cam asta e cuvantul unui rus.

- Advertisement -
Latest News

Crypto 2024: Câți bani îi rămân unui român care schimbă Bitcoin (BTC) în Dolari (USD). Taxe și comisioane

Prețul Bitcoin, cea mai mare criptomonedă din lume, a depășit 72.000 de dolari,  un nou maxim istoric. StartupCafe.ro a...
- Advertisement -

More Articles Like This

35
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x