Documentele, care au fost desigilate săptămâna trecută, fac parte dintr-un proces împotriva IBM intentat de către foști lucrători. Aceștia acuză compania de discriminare în funcție de vârstă, în contextul în care IBM a concediat până la 100.000 de muncitori în vârstă de peste 40 de ani, din anul 2013 și până în 2018, potrivit ProPublica, citată de Fortune.

Director IBM: Să transformăm dinozaurii într-o specie dispărută

Un director executiv, al cărui nume este redactat, a discutat în mod explicit despre un plan de „accelerare a schimbării”, invitând „dinozaurii să plece” și să fie transformați într-o „specie dispărută”, se arată în documentele instanței. Liderii IBM au discutat, de asemenea, despre realizarea unui program de „relocare”, în care lucrătorilor în vârstă li se va cere să se mute sau să părăsească compania, mai scriu documentele.

Un alt director, al cărui nume este de asemenea redactat, a spus într-un e-mail că IBM avea „o forță de muncă învechită și acest lucru trebuie să se schimbe”, potrivit documentelor instanței. Acest director a continuat spunând că femeile în vârstă erau considerate analfabete digital și reprezentau o amenințare pentru companie.

- Advertisement -

„Ei chiar nu înțeleg ce înseamnă socializarea sau implicarea. Nu sunt nativi digitali. Sunt o adevărată amenințare pentru noi”, a scris directorul executiv.

IBM neagă aceste acuzații

Cu toate acestea, IBM a negat orice pretenție de discriminare sistemică în funcție de vârstă.

„Limbajul e-mailurilor dintre foștii directori IBM care a fost raportat nu este în concordanță cu respectul pe care IBM îl are față de angajații săi și, după cum arată clar faptele, nu reflectă practicile sau politicile companiei”, a declarat Chris Mumma, purtător de cuvânt al IBM pentru sursa citată.

Nickle LaMoreaux, director de resurse umane al IBM, a declarat duminică că nu există nicio implicare a companiei în această discriminare sistematică în funcție de vârstă și că a concediat angajați din cauza schimbării condițiilor de business, nu din cauza vârstei lor. În 2020, vârsta medie a forței de muncă IBM din SUA a fost de 48 de ani, la fel ca în 2010, după cum arată datele companiei.

Angajații în vârstă cu experiență, primii vizați la reducerile de personal

Acuzațiile de discriminare în funcție de vârstă sunt larg răspândite în comunitatea tehnologică, unde aproximativ la vârsta de 35 de ani angajații sunt considerați bătrâni. În plus, mai mult de șase din 10 lucrători în vârstă de peste 45 de ani spun că au văzut sau au experimentat discriminare în funcție de vârstă la locul de muncă, potrivit Comisiei guvernamentale pentru Egalitatea de Șanse la Muncă din SUA.

De asemenea, femeile în vârstă calificate sunt adesea ignorate în favoarea candidaților mai tineri, a raportat Business Insider. Angajații mai în vârstă sunt adesea primii vizați când se pune problema reducerii personalului, deoarece companiile încearcă să reducă costurile generale, având în vedere că o experiență mai bogată înseamnă automat un salariu mai mare în comparație cu angajații care se află la început de drum.

Sursa: capital.ro