Tuesday, April 23, 2024

Ministerul de Finanțe ia taurul de coarne: Își propune să intre puternic pe piața financiară locală prin mai multe bănci de dezvoltare

Must Read

Ministerul de Finanțe își propune să înființeze mai multe bănci de dezvoltare prin care să poată asigura finanțările necesare pentru mai multe domenii de activitate.

În acest scop, pe site-ul ministerului a fost pusă în dezbatere publică un Proiect de Ordonanță de urgență pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil băncilor de dezvoltare din România.

Astfel, Ministerul de Finanțe va fi acționar unic al acestor bănci de dezvoltare, pentru care reglementează organizarea și funcționarea, după fiecare caz în parte. Ele vor putea funcționa doar pe baza unei autorizații emise de Banca Națională.

Beneficiarii eligibili

- Advertisement -

Băncile de dezvoltare vor acționa în nume și pe cont propriu, prin resurse proprii, dar poate exista și cazul în care va interveni un mandat din partea Ministerului de Finanțe.

Conform proiectului de act normativ, băncile de dezvoltare ar urma să ofere produse financiar-bancare în principal următoarelor categorii țintă de beneficiari eligibili: întreprinderi mici și mijlocii (IMM), inclusiv microîntreprinderi și cele nou înființate, de tip start-up, precum și cele din domenii inovatoare; unități administrativ-teritoriale și companii de utilități publice aflate în subordinea acestora; companii; universități, institute de cercetare-dezvoltare, entități publice socio-culturale, întreprinderi sociale.

Băncile de dezvoltare ar sprijini beneficiarii eligibili, potrivit propunerii legislative, prin împrumuturi, garanții și investiții de capital de tip acțiuni și participații.

Conturile curente ale beneficiarilor eligibili sunt considerate depozite. Băncile de dezvoltare nu atrag depozite de la persoanele fizice.

Statul român, prin Ministerul de Finanțe, se obligă să garanteze executarea principalului aferent obligațiilor de plată asumate în nume propriu de fiecare bancă de dezvoltare, precum și executarea tuturor obligațiilor de garantare asumate de acestea.

Garanția Statului este necondiționată, irevocabilă și executabilă la prima cerere.

Sursele de finanțare

Sursele de finanțare necesare pentru derularea activităților desfășurate de băncile de dezvoltare sunt:

– comisioane, dobânzi și tarife rezultate din prestarea activităților specifice și suportate de către beneficiarii eligibili ai produselor oferite de băncile de dezvoltare;

– împrumuturi contractate de pe piața financiară internă și internațională;

– împrumuturi de la instituții financiare internaționale;

– fonduri încredințate pe bază de mandat de autorități ale administrației publice și/sau în cadrul inițiativelor de investiții la nivelul UE;

– fonduri de la bugetul de stat și/sau venituri din privatizare;

– împrumuturi subordonate acordate de statul român;

– alte surse de Finanțare, stabilite prin hotărâre a Guvernului, cu reglementarea modalităților de utilizare.

Băncile de dezvoltare pot atrage finanțări rambursabile prin împrumuturi contractate pe baze bilaterale și prin emiterea de obligațiuni pe piețele financiare către investitori instituționali.

În plus, pot plasa lichiditățile disponibile în titluri de stat, precum și în alte instrumente ale pieței monetare și instrumente financiare, în condițiile legii.

Domenii și activități-țintă

Principalele domenii și activități-țintă pentru băncile de dezvoltare sunt activitatea economică desfășurată de IMM-uri, domenii și activități finanțate din fonduri europene, cercetare, dezvoltare și inovare, agricultură, precum și proiecte mari de infrastructură care contribuie la dezvoltare regională și națională și investiții strategice.

De precizat că băncile de dezvoltare respectă legislația din domeniul finanțelor publice, activează conform nomelor BNR și sunt înființate potrivit recomandărilor venite de la instituțiile europene.

Amânarea introducerii acestor bănci de dezvoltare ar determina menținerea blocajelor existente și a disfuncționalităților pieței financiare locale, care afectează nivelul investițiilor în economie, apreciază Ministerul de Finanțe în proiectul de act normativ.

Sursa: ziare.com

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x