S-a schimbat Codul Rutier! Noi pedepse pentru șoferii agresivi. Au intrat în vigoare de azi, 1 februarie

Începând de azi, 1 februarie, Codul Rutier din România va avea parte e câteva modificări importante pe care orice șofer ar trebui să le știe. Potrivit autorităților, modificările îi vizează pe cei care sunt agresivi în trafic, mai precis: șoferii care merg în zig-zag, șoferii care pleacă cu scârțâit de roți, șoferii care fac drifturi, cei care circulă agresiv și cei care claxonează fără motiv.

Potrivit modificărilor aduse, oamenii legii vor putea să îi sancționeze pe șoferi fie prin suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile, cât și prin acordarea unei amenzi contravenționale care poate fi cuprinsă între 580 și 725 de lei.

- Advertisement -

”Se defineşte comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, precum şi sancţiunea corelativă adoptării acestui comportament cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (580 lei – 725 lei) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile, iar în cazul în care s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale se stabileşte amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (870 lei – 1.160 lei) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile”, arată autoritățile.

Amenzi uriașe pentru cei care conduc pe banda de urgență a autostrăzilor fără un motiv bine întemeiat

Șoferii care sunt prinși că circulă pe banda de urgență a autostrăzilor în mod nejustificat, for primi o amendă contravențională cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.

”Se trece într-o clasă superioară de contravenţii fapta de a circula nejustificat cu un autovehicul pe banda de urgenţă a autostrăzii (de la 580 lei – 725 lei la 1.305 lei – 2.900 lei); totodată, sancţiunea contravenţională complementară privind punctele de penalizare (3 puncte de penalizare) se înlocuieşte cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile”, mai arată autoritățile.

Noile modificări mai prevăd ca șoferii care întorc și cei care dau înapoi pe autostradă să fie pedepsiți prin suspendarea permisului de conducere pe o perioadă cuprinsă între 90 și 120 de zile.

”Se introduce sancţiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile pentru executarea pe autostradă a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, de a circula sau de a traversa de pe un sens de circulaţie pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părţi carosabile, de a circula în sens contrar direcţiei de mers pe calea unidirecţională”, arată noua modificare.

De asemenea, șoferii care nu vor acorda prioritate și cei care vor face depășiri neregulamentare riscă să rămână fără permisul auto timp de 4 luni.

Sursa: capital.ro