Friday, March 29, 2024

Prima femeie din lume vindecată de HIV după ce a primit un tratament cu celule stem

Must Read

Pentru prima dată în istoria medicinii, o echipă de cercetători americani a raportat că este posibil să fi vindecat de HIV o femeie. Aceasta a primit un tratament rar – dar periculos – cu celule stem pentru a lupta atât împotriva virusului, cât și a cancerului.

Din cauza  tratamentului ricant, experții recomandă utilizarea acestuia doar pacienților cu cancer care sunt susceptibili de a muri fără o intervenție medicală majoră

Ea este a patra persoană care s-a vindecat vreodată de HIV – precedentele trei sunt toți bărbați – iar experții au descoperit două cazuri de femei care au bătut cumva virusul în mod natural.

Femeia a fost, de asemenea, bolnavă de cancer și a primit un tratament menit să combată ambele boli simultan – dar este, de asemenea, atât de riscant încât a fost considerat „neetic” să îl folosească la persoanele care nu au un diagnostic de cancer în stadiu avansat.

- Advertisement -

Pentru a efectua acest tratament, medicii trebuie mai întâi să găsească un donator care are o mutație rară care îi face rezistenți la virus.

Experții au spus că oamenii care au această mutație sunt de obicei nord-europeni și, chiar și atunci, doar un procent foarte mic o are.

Medicii efectuează apoi un transplant de „cordon haplo” care utilizează sânge din cordonul ombilical și măduvă osoasă de la donator.

Sângele din cordonul ombilical ajută la combaterea cancerelor de sânge – cum ar fi leucemia de care suferea femeia, în timp ce măduva osoasă furnizează celule stem organismului.

Deoarece sângele din cordonul ombilical nu este de obicei la fel de eficient pentru adulți precum este pentru copii, transplantul de celule stem poate ajuta la creșterea eficacității acestuia.

„Rolul celulelor donatoare adulte este de a grăbi procesul de grefare timpurie și de a face transplantul mai ușor și mai sigur”, a declarat Dr. Koen van Besien, unul dintre medicii principali care evaluează pacientul din New York , potrivit Daily Mail.

Deoarece acest tratament cu celule stem poate duce adesea la moartea pacientului, experții nu îl vor folosi asupra unei persoane care își poate gestiona infecția cu HIV prin metode normale.

În schimb, ei concentrează acest tratament asupra persoanelor aflate care au cancer în stadiu terminal.

Cercetătorii spun că există până la 50 de pacienți care ar putea primi procedura în fiecare an, din cei peste un milion de americani care se luptă cu HIV.

Femeia în cauză a fost diagnosticată cu HIV în 2013 și leucemie în 2017, făcând-o o potențială candidată.

Ea a primit tratamentul în urmă cu patru ani și, în timp ce cancerul ei a intrat în remisie și tratamentul HIV a fost întrerupt iarna trecută. Corpul ei a reacționat bine la tratament, și au apărut imediat rezultate pozitive.

În ciuda renunțării la tratamentul HIV în urmă cu un an, virusul nu a reapărut. Scanările repetate ale corpului ei nu arată celule HIV cu potențial de replicare.

Sursa: antena3.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x