Thursday, April 25, 2024

Primul bucureştean pedepsit pentru spiritism: “În înţelegere cu duhurile a căutat să tălmăcească cele viitoare”

Must Read

Citirea viitorului comportă riscuri. Iar istoria îl şi consemnează pe primul bucureştean pedepsit pentru spiritism, practică divinatorie în care se invocă spiritele celor plecaţi din această lume.

“Breaking news” de peste secole. Primul bucureștean condamnat pentru spiritism a fost boiernașului pitar Perticari, la 1794.

Relatarea vine din volumul II al lucrării “Din Bucureștii de ieri” a istoricului George Potra, unde la Varia-Curiosa regăsim articolul „Un boier din secolul al XVIII-lea pedepsit pentru spiritism”, scrie DC News.

“Acesta a fost primul bucureștean cunoscut care „în înțelegere cu duhurile” s-a ocupat cu spiritismul căutând să tălmăcească cele viitoare, dintre care unele se refereau la domnul țării.”

- Advertisement -

Autorul cărţii notează că atunci când Alexandru Moruzi a auzit de îndeletnicirea boiernașului pitar Perticari (un judecător de departament) „cu toate că nu punea nici un temei pe spusele duhurilor răspândite prin gura celui ce avea contact cu ele, ca să stârpească o astfel de îndeletnicire, la 5 februarie 1794, a dat un pitac oarecum glumeț (…) destul de aspru în ceea ce privește hotărârea.”

Perticari a fost înlăturat din slujbă și a fost trimis sub formă de arest la mănăstirea Dealu din judeţul Dâmboviţa, sub ameninţarea că dacă nu îşi vede de treabă va fi dus “la vreunul din ostroavele mărei [mării], unde acolo fiind înconjurat de apele mărei, fără de altă supărare va putea lucra cu toată isihia.”

Sursa: antena3.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Alegeri SUA: Actorul Dwayne „The Rock” Johnson îşi retrage sprijinul pentru Biden

Actorul american Dwayne Johnson, cunoscut ca The Rock, a declarat vineri că, spre deosebire de alegerile prezidenţiale din 2020,...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x