Friday, June 14, 2024

Psiholog: Ne confruntăm cu o pandemie de anxietate. Problemele cu somnul, pulsul crescut sau un tremur în corp, printre simptome

Must Read

Pandemia a lăsat în mintea noastră, a tuturor, urme adânci. Cele mai des întâlnite sunt sentimentele de frică, spun psihologii. Deşi vorbim de sfârşitul pandemiei de coronavirus, specialiştii spun că ne confruntăm cu o pandemie de ordin anxios şi depresiv, lucru la care se aşteptau. Atrag atenţia şi asupra faptului că revenirea la o viaţă apropiată de cea normală va fi un proces greu, mai ales pentru cei care au lucrat mult timp de acasă.

Mirela Zivari – psiholog: Acum s-a activat în mintea noastră frica față de moarte. Este disperarea mult mai mare. Oamenii au conștientizat urmare a ceea ce se întampla în jurul lor că moartea e foarte aproape și poate să lovească oricând.

Roxana – pacientă: Simt ca un clocot, o avalanșă de emoții mă cuprinde și îmi tremură mâinile și nu mă pot concentra, somnul nu este deloc odihnitor, multe gânduri …

Frica, agitaţia permanentă, neliniştea, sunt principalele sentimente care îi aduc pe mulţi oameni în cabinetul psihologului. Roxana a realizat că are nevoie de sfaturile unui specialist şi a venit la psiholog. Spune că problemele au apărut după starea de urgenţă.

- Advertisement -

Roxana – pacientă: Starea de insomnie, tot cumulul ăsta de întrebări, gânduri, gânduri foarte multe și care mă copleșesc la un moment dat și nu mă lasă să dorm și o lipsă de concetrare, nu pot fi atentă nici la serviciu. Îmi e teamă să merg la părinți ca nu cumva să fiu infectată și să le cauzez și lor probleme, nu mai am aceeași dinamică.

Medicii atrag atenţia că anxietatea nu trece de la sine.

Mirela Zivari – psiholog: Anxietatea netratată e ca o pată de ulei care se tot întinde, se tot întinde. Recăderile sunt destul de frecvente în anxietate. E nevoie de un om, fie că e consultație online, fie că e față în față, care să te ghideze în rezolvarea acestor stări de conflict, pentru că nu ne interesează doar simptomele, ci și cauzele.

Semnele că o persoană are nevoie de ajutor sunt problemele cu somnul, daca slăbeşte foarte mult sau mânâncă în exces. Pulsul crescut sau un tremur în corp sunt alte semne de anxietate.

Mirela Zivari – psiholog: Ai nevoie de puțină substanță, acea substanță nu înseamnă că ești nebun, înseamnă că ai nevoie ca în mintea ta să se instaleze puțină liniște. Psihoterapetulul te învață să gândești altfel, să faci o restructurare cognitivă.

Numărul pacienților care ajung în cabinetele psihologilor s-a dublat în ultima perioadă și luăm exemplul unui psiholog care înainte de pandemie avea 50 de pacienți pe lună, acum are 100, iar 75% dintre ei suferă de anxietate.

Sursa: digi24.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Macron anunţă dizolvarea parlamentului, după victoria extremiștilor de dreapta

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat duminică seară dizolvarea Adunării Naţionale (parlamentul francez), în urma înfrângerii suferite de alianţa de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x