Thursday, August 11, 2022

Randamentul și perioada de amortizare la achiziția unui apartament. Cum calculezi indicatorii

Must Read

Ai strâns o sumă fumuşică de bani și primul gând pe care îl ai este să îți cumperi un apartament și pe urmă să îl închiriezi pe termen lung.

Cu toate acestea, înainte de a face acest pas, este necesar să cunoști destul de bine piață și să te asiguri că vei obține o valoare maximă pentru banii plătiți, strânși cu greu, pe imobilul respectiv.

Ziare.com iți explică ce sunt randamentul și perioada de amortizare la achizitia unui apartamanet pe care îl vei da în chirie și cum calculezi acești doi indicatori.

Perioada de amortizare reprezintă timpul în care investiția în apartament va fi recuperată integral din banii obținuți în urma închirierii. Pentru aceasta va trebui să cunoști prețul imobilului și valoarea chiriei din zona în care este situat apartamentul şi, bineinţeles, pentru același tip de imobil.

- Advertisement -

Mai mult, pe lângă amortizare, este nevoie să știi și cât de profitabilă este investiția. Iar pentru a stabili acest lucru, trebuie să determini randamentul proprietății.

Astfel, o investiție pe segmentul rezidențial care să merite banii, potrivit specialiștilor în imobiliare, ar trebui să pornească de la un randament anual de minimum 6-7% și ar fi egală cu o perioadă de amortizare de 14-16 ani.

Prin urmare, cu cât randamentul este mai mare iar durata recuperării investiției mai mică, cu atât este mai rentabil pentru tine.

Cu toate acestea, trebuie sa fii prudent, pentru că estimările exagerat de bune ar trebui să ridice semne de întrebare și să te determine să analizezi detaliat riscurile implicate de respectiva investiție.

Cum poți calcula indicatorii:

Calculul amortizării – multiplicatorul chiriei brute potențiale (MCB) este o metodă frecvent folosită pentru determinarea rentabilității unei proprietăți iar formula de la care se pornește este:

MCB = Preț vânzare/(chirie brută lunară x12)

Cum afli randamentul – cea mai ușoară metodă de calcul a randamentului unei proprietăți este prin raportarea chiriei brute anuale ca procent din prețul de achiziție.

Bineînțeles, va trebui să identifici toate potențialele cheltuieli și investiții suplimentare pe care apartamentul le va genera, cum ar fi reparațiile, renovarea, anveloparea pe exterior etc.

Sursa: ziare.com

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

Muniție românească trimisă în Ucraina. Primele imagini cu obuzele de 122 mm fabricate de Romarm în 2022 VIDEO

O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată că soldații ucraineni au primit obuze fabricate în România de...
- Advertisement -

More Articles Like This