Friday, April 19, 2024

Războiul din Ucraina a aruncat în aer preţul aurului. BNR l-a cotat joi la cea mai ridicată valoare din istorie, în raport cu leul

Must Read

Aurul a atins, la cotaţia BNR, cea mai ridicată valoare din istorie: 280,2920 lei pentru un gram, azi, 24 februarie 2022.

Aurul a crescut azi la 280,2920 lei pentru un gram, faţă de 265,4617 pentru un gram, nivelul din şedinţa precedentă. Precedentul record a fost atins pe data de 7 august 2020: 271,0003 lei pentru un gram. Nu există date pe site-ul băncii centrale pentru valorile metalului preţios înainte de 2005, scrie economica.net.

Preţul aurului a crescut cu 4,08% de când a izbucnit războiul în Ucraina până în prezent. „Preţul unciei de aur este de 336,70 lei”, spune Daniel Vasiliev, economistul şef al Tavex Grup care este de părere că preţul aurului va continua să crească.

De la sfârșitul lunii ianuarie 2022, am asistat la o creștere aproape continuă a prețului aurului. În data de 17 februarie, a ajuns la 1.894,55 dolari pe uncia troy, cel mai ridicat nivel de la începutul lunii iunie 2021. Astfel, de la începutul anului, metalul galben s-a apreciat cu 4,4%. În cazul argintului, creșterea este chiar mai mare – 5,8%. După declanşarea războiului Rusia vs. Ucraiana, preţul unciei de aur a crescut cu 3,72%.

- Advertisement -

În același timp, formele alternative de investiții s-au prăbușit de la începutul anului. S&P 500 a scăzut cu 6,6%, Dow Jones Industrial Average cu 4,5%, Nasdaq cu 10,7%, iar bitcoin cu 8,7%. Este interesant faptul că prețul aurului a crescut în paralel cu creșterea ratei dobânzii la obligațiunile guvernamentale din SUA și din Europa. În mod tradițional, cele două se mișcă invers proporțional – când ratele obligațiunilor scad, prețul aurului crește, mai scrie economica.net.

Printre principalele motive pentru creșterea prețului aurului se numără tocmai inflația foarte ridicată, precum și îngrijorările legate de o escaladare a conflictului din Ucraina. „În cazul unei invazii rusești, este foarte probabil ca valoarea metalului prețios să crească. Investitorii se refugiază în siguranță chiar înainte de a se declanșa un conflict armat”, a declarat săptămâna trecută Daniel Vasilev, economist şef al Tavex Group.

Sursa: romaniatv.net

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x