Thursday, March 28, 2024

Șefa FMI spune că inflaţia a durat mai mult şi a crescut peste aşteptări: “Ne putem aştepta la o lume predispusă la şocuri”

Must Read

Directorul Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, consideră că este prea devreme să spună dacă lumea se confruntă cu o inflaţie susţinută şi a avertizat joi că un eventual eşec în a face economiile mai rezistente la şocurile viitoare ar putea duce la probleme serioase, transmite Reuters.

De asemenea, Kristalina Georgieva le-a spus jurnaliştilor că decidenţii din întreaga lume trebuie să îşi calibreze cu atenţie politicile fiscale şi monetare în 2022, pentru a se asigura că retragerea generală a fondurilor de sprijin alocate în contextul pandemiei de COVID-19, dar şi majorarea dobânzilor, nu vor submina revenirea economică.

Săptămâna trecută, FMI şi-a revizuit prognozele economice pentru SUA, China şi economia mondială, avertizând că incertitudinile cu privire la pandemie, inflaţie, perturbările în aprovizionare şi înăsprirea politicii monetare a SUA reprezintă riscuri suplimentare.

Joi, directorul FMI a subliniat că, spre deosebire de 2020, primul an al pandemiei, când miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale şi-au coordonat şi sincronizat acţiunile, acum circumstanţele sunt foarte diferite la nivel mondial şi de aceea este nevoie de mai multă “specificitate” în răspunsuri. Georgieva a adăugat că pandemia de

- Advertisement -

COVID-19 rămâne cel mai mare risc la adresa economiei mondiale şi de aceea este esenţial să fie accelerate eforturile pentru creşterea ratelor de vaccinare în ţările cu venituri reduse, pentru a atinge obiectivul global privind o rată de vaccinare de 70% în întreaga lume până la mijlocul lui 2022.

Şeful FMI a adăugat că inflaţia a durat mai mult şi a crescut peste aşteptări, din cauza perturbărilor apărute în lanţurile de aprovizionare, a cererii solide a consumatorilor pentru bunuri şi a efectelor şocurilor climatice asupra preţurilor la alimente, scrie Agerpres.

Întrebată dacă aceste condiţii, împreună cu escaladarea crizei dintre Rusia şi Occident cu privire la Ucraina, ar putea declanşa o eră de inflaţie susţinută, Georgieva a spus: “Răspunsul scurt este că e prea devreme de spus. Ne putem aştepta însă la o lume predispusă la şocuri“.

În plus, Kristalina Georgieva este de părere că eforturile făcute acum pentru a creşte investiţiile în oameni, economie şi mediu vor ajuta la crearea de mai multe oportunităţi pentru înfiinţarea de noi locuri de muncă şi prosperitate.

În sens invers, un eşec în a face astfel de investiţii ar conduce la un viitor mai sumbru, ceea ce ar conduce la “şi mai multe evenimente neprevăzute pentru care nu suntem pregătiţi”, a avertizat Georgieva, adăugând că decidenţii nu sunt pregătiţi pentru a face faţă la mai multe crize simultan.

Sursa: digi24.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x