Monday, June 27, 2022

Țara europeană care prelungește weekendul angajaților pentru creșterea productivității. Cum va arăta săptămâna de lucru

Must Read

Guvernul din Belgia a anunțat modificarea legislației muncii în urma pandemiei, astfel că angajații vor putea alege să lucreze doar patru zile pe săptămână, pe același salariu.

Condiția este ca, în cele patru zile lucrătoare, programul să fie de zece ore.

Opțiunea angajaților de a lucra zile mai lungi pentru a câștiga un weekend de trei zile a fost unul dintre pachetele de reforme economice convenite marți în cadrul coaliției de guvernare, potrivit B1TV, care citează The Guardian.

Solicitarea angajatului de a avea weekend prelungit poate fi respinsă de către angajator, însă acesta va trebui să își justifice în scris decizia.

- Advertisement -

Modificarea programului de lucru va duce la creșterea productivității

Premierul țării, Alexander De Croo, a subliniat că scopul reformelor pieței muncii, inclusiv al noilor reguli privind munca de noapte, este de a crea o economie mai dinamică și mai productivă.

”Dacă ne comparați țara cu celelalte, veți vedea adesea că suntem mult mai puțin dinamici. După doi ani grei, piața muncii a evoluat. Prin acest acord, stabilim reperele pentru o economie mai bună”, a declarat șeful guvernului.

Potrivit acestuia, sunt necesare măsuri de încurajare a muncii, în condițiile în care doar 71,4% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani au un job, cu 10 puncte procentuale mai puțin decât în ​​Țările de Jos și Germania.

Obiectivul coaliției din Belgia, care este formată din șapte partide, este ca proporția de muncă să ajungă la 80% până în 2030.

De Croo a mai spus că ”libertatea mai mare pentru angajat” este cheia pentru creșterea ratei de angajare.

În plus, companiile cu peste 20 de angajați vor trebui să ofere personalului opțiunea de a se „deconecta” după programul de lucru, ceea ce înseamnă că nu trebuie să răspundă la apeluri sau să răspundă la e-mailuri între orele 23:00 și 5:00.Personalul va putea, de asemenea, să solicite și să aștepte un răspuns motivat din partea angajatorilor, în cazul în care doresc să-și schimbe programul de lucru de la o săptămână la alta.

De asemenea, se dorește ca personalul cu ore variabile să își cunoască programul de lucru cu șapte zile înainte, mai notează sursa citată.

Săptămâna de lucru de patru zile este o opțiune și în Irlanda unde, în prezent, 85% din populația activă a țării a optat pentru weekendul prelungit.

Anul viitor, și în Scoția va fi implementat un program de șase luni în care va fi implementată măsura, iar recent comisarul din Țara Galilor, Sophie Howe, a solicitat guvernului țării să ofere opțiunea unei săptămâni cu patru zile de lucru în sectorul public, ca prim pas.

Sursa: ziare.com

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

Serbia critică decizia UE privind Ucraina: ‘A sărit peste câteva decenii de presiune, șantaj și birocrație’

Ucraina, care nu îndeplinește standardele necesare, a primit statutul de candidat la UE doar datorită conflictului cu Rusia, a...
- Advertisement -

More Articles Like This