Thursday, August 11, 2022

Un test „revoluţionar” ar putea detecta riscul de a dezvolta patru tipuri de cancer la femei

Must Read

Oamenii de ştiinţă lucrează la dezvoltarea unui test „revoluţionar” care ar putea prezice riscul unei femei de a dezvolta patru tipuri de cancer diferite, folosind celulele dintr-un singur eşantion colectat în timpul examinării colului uterin.

Folosind celulele cervicale dintr-un test de rutină, experţii pot să identifice cancerul ovarian, de sân, de uter sau de col uterin, sau să prezică riscul de a se dezvolta, se arată într-un studiu publicat în revista Nature Communications, citat de The Guardian.

Testul ar putea permite, în cele din urmă, detectarea mai rapidă a celor patru tipuri de cancer frecvent întâlnite la femeile tinere şi oferă chiar posibilitatea de a stopa dezvoltarea acestora, au spus experţii. „Acest lucru ar putea crea o schimbare importantă în screening-ul pentru cancer – nu detectăm devreme, ci împiedicăm să se dezvolte”, a declarat Athena Lamnisos, directorul executiv al Eve Appeal, unul dintre finanţatorii cercetării. „Crearea unui nou instrument de screening pentru patru tipuri de cancer ​​cu un singur test ar putea fi revoluţionară”.

- Advertisement -

Cancerul ovarian este responsabil pentru cele mai multe cazuri de decese asociate cu cancerele ginecologice. În prezent, 75% dintre cancerele ovariene sunt diagnosticate într-un stadiu avansat, când tumorile deja sunt răspândite în întregul corp. Posibilitatea de a detecta boala mai devreme poate îmbunătăţi rezultatele tratamentului.

Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femei şi este de obicei detectat printr-o mamografie, urmată de o biopsie. „Această cercetare este incredibil de interesantă. În acest moment, nu există un test de screening pentru cancerul de sân la femeile sub 50 de ani. Dacă acest test poate ajuta la identificarea femeilor cu risc crescut de a dezvolta cancer de sân, ovarian, col uterin şi uter la vârste mai mici, ar putea fi revoluționar”, a declarat chirurgul Liz O’Riordan.

Cercetătorii au folosit probe de celule cervicale de la 242 de femei cu cancer ovarian şi 869 fără cancer. Apoi au măsurat 14.000 de modificări epigenetice şi au identificat o semnătură unică de ADN care ar putea fi folosită pentru a detecta sau a prezice prezenţa cancerului ovarian.

„Testul WID va căuta urmele de pe ADN-ul unei femei pe măsură ce trece prin viaţă, înregistrând traseul pe care îl parcurge şi dacă se îndreaptă către un cancer. Acesta va revoluţiona screening-ul şi va permite o abordare mai personalizată a prevenirii şi depistării bolii. Femeile vor fi examinate, monitorizate şi tratate în funcţie de riscul lor individual”, a spus profesorul Martin Widschwendter, de la Universitatea din Innsbruck şi UCL, conducătorul principal al studiului.

Totuşi, Widschwendter a avertizat că sunt necesare cercetări suplimentare şi studii clinice pe scară mult mai largă pentru a confirma că testele ar putea prezice în mod eficient probabilitatea ca femeile să dezvolte cancer.

Sursa: digi24.ro

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

Muniție românească trimisă în Ucraina. Primele imagini cu obuzele de 122 mm fabricate de Romarm în 2022 VIDEO

O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată că soldații ucraineni au primit obuze fabricate în România de...
- Advertisement -

More Articles Like This