Thursday, April 18, 2024

Valentine’s Day. Legende și obiceiuri de Ziua Îndrăgostiților

Must Read

Ziua îndrăgostiţilor sau Valentine’s Day este sărbătorită, în fiecare an, la data de 14 februarie, cu precădere în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Canada şi Australia. În timp, a fost adoptată în mai multe ţări europene. Și România a adoptat populara sărbătoare deși, în paralel, a redescoperit și echivalentul autohton al Dragobetelui care este celebrat câteva zile mai târziu, pe 24 februarie.

Valentine’s Day este sărbătorită și pe continentul asiatic, în China şi Coreea de Sud, dar și America de Sud şi Africa.

În alte ţări, Valentine’s Day este văzută ca ziua în care membrii familiei îşi arată dragostea unul faţă de celălalt, dar şi faţă de prieteni. Unele tradiţii includ şi cadouri pentru copii. În acelaşi timp, multe alte ţări au propria lor sărbătoare dedicată iubirii, notează Agerpres.

Legende despre preotul Valentin

- Advertisement -

O serie de legende marchează începuturile acestei sărbători. Una dintre legende spune că Valentin era preot în Roma, în perioada secolului al III-lea. Atunci când împăratul Claudius II a hotărât că bărbaţii tineri pot fi soldaţi mult mai buni decât cei cu soţii şi familii, a interzis pentru primii căsătoria.

Preotul Valentin, realizând injusteţea acestei legi, l-a înfruntat pe Claudius şi a continuat să-i căsătorească, în secret, pe tinerii îndrăgostiţi. Când acţiunile sale au fost descoperite, împăratul roman a dat ordin ca preotul să fie ucis.

Poetul englez medieval Geoffrey Chaucer (cca. 1373-1400) a fost prima persoană care a menţionat Ziua Sfântului Valentin ca fiind ziua celebrării iubirii, în poemul său “Parlement of Foules” (cca. 1380), între versurile sale aflându-se următoarele:

“For this was sent on Seynt Valentyne’s day

Whan every foul cometh ther to choose his mate”.

În termeni moderni, versurile ar spune:

Aceasta a fost de ziua Sfântului Valentin,

când fiecare pasăre vine acolo să-şi aleagă perechea”.

Aceste rânduri reflectau credinţa larg răspândită în Evul Mediu că păsările îşi alegeau perechea la mijlocul lunii februarie. Această credinţă s-a suprapus peste Ziua Sfântului Valentin, care a devenit “sfântul patron al îndrăgostiţilor”, potrivit scrapbook.com.

My very gentle Valentine

Astăzi, îndrăgostiţii îşi exprimă dragostea cu ajutorul cutiilor de bomboane, florilor, diverselor mici atenţii mai mult sau mai puţin costisitoare, excursiilor surpriză, cinelor romantice, însă, în perioada de început a acestei sărbători erau apreciate micile misive scrise de mână numite “valentine”.

În Evul Mediu erau populare saluturile, mesajele scrise începând să apară abia după 1400. În 1415, Charles, duce de Orleans, i-a scris un poem soţiei sale, Bonne of Armagnac, în timp ce era închis în Turnul Londrei, în urma capturării sale în Bătălia de la Agincourt.

În poemul scris în limba franceză, Charles foloseşte termenul de “Valentină” referindu-se la soţia sa, exprimarea dragostei sale fiind una sumbră datorită împrejurărilor:

“My very gentle Valentine,

Since for me you were born too soon,

And I for you was born too late.

God forgives him who has estranged

Me from you for the whole year.

I am already sick of love,

My very gentle Valentine.”

Charles a stat închis timp de 25 de ani. Nu şi-a mai văzut niciodată soţia, ea murind undeva între 1430-1435. Mesajul scris face parte acum din colecţia de manuscrise a Bibliotecii Britanice din Londra. Câţiva ani mai târziu, se pare că regele Henry al V-lea a angajat un scriitor pe nume John Lydgate pentru a compune o “valentină” către Catherine de Valois, notează greetingcard.org.

În Marea Britanie, pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, era ceva obişnuit ca prietenii şi îndrăgostiţii din toate clasele sociale să schimbe mici mărturii de afecţiune sau note scrise de mână, iar până la 1900 felicitările tipărite au început să înlocuiască scrisorile scrise în urma îmbunătăţirilor aduse tehnologiei de imprimare.

Mama îndrăgostiților

Americanii au început, probabil, să schimbe “valentine” făcute manual la începutul anilor 1700. În anii 1840, Esther A. Howland (1828-1904) a început să vândă primele “valentine” produse în serie din America.

Femeia de afaceri, cunoscută şi sub numele de “Mama Îndrăgostiţilor”, a realizat creaţii elaborate cu dantelă reală, panglici şi poze colorate.

Potrivit Greeting Card Association, doar în SUA, astăzi, sunt trimise aproximativ 190 de milioane de felicitări de Ziua Îndrăgostiţilor, această zi fiind a doua cea mai mare sărbătoare a anului, după Crăciun.

Sursa: hotnews.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x