Friday, April 19, 2024

Vechime în muncă 2022. Cum poţi dovedi câţi ani ai muncit. Toţi românii trebuie să ştie asta

Must Read

Orice român trebuie să ştie cum poate dovedi câţi ani a lucrat. Vechimea în muncă este necesară pentru stabilirea pensiei. Reamintim că începând din 2011, evidenţa muncii se face în format electronic, prin intermediul Registrului general de evidenţă a salariaţilor.

Vechime în muncă 2022. Deşi evidenţa muncii nu se mai face prin carnetele de muncă, acestea sunt încă necesare pentru a putea dovedi vechimea. Cei care nu le mai au, vor avea nevoie de o adeverinţă care să detalieze anii de muncă.

Vechime în muncă 2022. Cum poţi dovedi câţi ani ai lucrat

Toţi românii trebuie să afle că dovada vechimii în muncă și în specialitate pentru perioadele până la 31 decembrie 2010 se face cu carnetele de muncă. În  cazul în care cineva a nu mai deține carnetul de muncă sau are perioade lucrate care nu au fost înscrise în acesta, poate solicita adeverințe de vechime în muncă fie angajatorilor, fie inspectoratului teritorial de muncă (ITM), în funcție de perioada lucrată și sediul social al firmei.

- Advertisement -

De asemenea, este bine de ştiut că munca la negru de până în aprilie 2011 poate fi considerată vechime în muncă, dacă există dovezi, potrivit unei instanțe.

Începând cu 2011, anul în care evidenţa muncii a trecut în format electronic, angajații pot dovedi cât au lucrat cu ajutorul adeverinței de vechime în muncă.

Angajatorii sunt obligați să elibereze automat, la încetarea contractului de muncă, o adeverință de vechime în muncă, care să ateste activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, dar și un extras din Revisal.

De asemenea, orice actual sau fost salariat poate cere oricând, de la angajatorul său, o adeverință care să ateste activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate (după cum rezultă din Revisal și din dosarul personal) ori un extras din Revisal (datat și certificat pentru conformitate), potrivit avocatnet.ro.

Documentul trebuie emis de către angajator în cel mult 15 zile de la data solicitării – cum poți afla online, pas cu pas, ce vechime în muncă ai acumulat pentru pensia ta de stat.

Ce trebuie să conţină adeverinţa de vechime

datele de identificare ale salariatului;
datele de identificare ale contractului individual de muncă pe baza căruia se atestă vechimea (numărul și data încheierii);
durata activității;
funcția/funcțiile ocupate;
schimbările suferite de contractul individual de muncă (încheiere, modificare, suspendare, încetare);
valoarea salariului de baza, inclusiv sporurile care intră în calculul punctajului mediu anual;
vechimea în muncă, în meserie și în specialitate;
perioadele de concediu fără plată;
absențele nemotivate de la serviciu.

Sursa: romaniatv.net

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x