Friday, March 29, 2024

VIDEO Zelenski, în discursul de Ziua Unității Ucrainei: ”Bucovina de Nord a fost ocupată de români”

Must Read

Volodomir Zelenski a spus într-un discurs oficial din 2020, de Ziua Unității și Libertății Ucrainei, că ”Bucovina de Nord a fost ocupată de români”, o poziție ce a trecut nesancționată de România, care o susține acum ferm în fața agresiunii ruse.

România susține necondiționat Ucraina în fața agresiunii ruse, atât la nivel declarativ, diplomatic, în acord cu tratatele internaționale, cât și practic, prin ajutoarele trimise civililor din zonele de conflict, precum și pregătirile pe care le face pentru a primi zeci sau sute de mii de migranți ucraineni, în cazul izbucnirii unui război.

De cealaltă parte, însă, Ucraina are o cu totul altă abordare față de România, unul dintre cei mai importanți susținători ai săi.

Astfel, în discursul oficial al președintelui Volodimir Zelenski de pe 22 ianuarie 2020, de Ziua Unității și Libertății Ucrainei, șeful statului vecin a declarat, cu subiect și predicat, că ”Bucovina de Nord a fost ocupată de români” în 1918.

- Advertisement -

”Am tras vreo concluzie din această poveste?”, se întreba apoi retoric Zelenski, preluat la acea dată și de agenția Agerpres.

Discursul în limba engleză se află și acum postat pe site-ul Președinției Ucrainei, alături de un video în limba ucraineană.

”Cu exact 101 de ani în urmă, a avut loc unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria statalităţii ucrainene şi a luptei pentru eliberarea naţională. ”Visele seculare pe care cei mai buni fii ai Ucrainei le-au trăit şi pentru care au murit au devenit realitate”. Acesta este un citat din Actul Zluki, care a anunţat reunificarea într-un stat unic, independent şi care a fost proclamat de liderii RPU (Republica Populară Ucraineană – n.r.) şi RPUO (Republica Populară a Ucrainei Occidentale – n.r.) pe 22 ianuarie 1919 în piaţa Sofia din Kiev. În toate colţurile Ucrainei acest fapt a fost primit cu entuziasm şi inspiraţie: în sfârşit exista şansa de a construi o ţară unită şi independentă. Din păcate ea a fost irosită. Ambiţiile politicienilor i-au împiedicat să realizeze adevărata unitate statală. Unitate nu în cuvinte, ci în fapte. Curând RPU a părăsit Kievul sub presiunea bolşevicilor, majoritatea teritoriului Galiţiei a fost ocupat de trupele poloneze. Bucovina de Nord a fost ocupată de români, iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia. Au trecut peste o sută de ani. Am tras vreo concluzie din această poveste? Ea ne învaţă un principiu simplu, dar vital pentru Ucraina: doar împreună suntem puternici”, a spus şeful statului ucrainean în discursul de pe site-ul preşedinţiei.

”Sunt ucrainean. Pentru că trăiesc conform legii. Întotdeauna gata să îmi protejez patria când este nevoie. Sunt un model de comportament pentru spaţiul post-sovietic: în apărarea drepturilor mele, protejarea libertăţii de exprimare, statul de drept, societatea civilă, toleranţă zero pentru corupţie. Sunt ucrainean. Pentru că sunt un cetăţean responsabil. Îmi plătesc impozitele”, a mai spus atunci preşedintele ucrainean.

Putin: Ucraina, formată din teritorii care au aparținut Poloniei, României și Ungariei
România a ”sancționat” declarația lui Zelenski printr-o poziționare fără echivoc de partea Ucrainei în conflictul acesteia cu Rusia, care a trimis deja armata pe teritoriul său, după ce a recunoscut independența regiunilor separatiste Donețk și Lugansk.

Discursul de acum 2 ani al lui Zelenski comportă asemănări izbitoare cu cel folosit acum de Vladimir Putin ca justificare istorică pentru invadarea Ucrainei de către Rusia.

„Să începem cu faptul că Ucraina modernă a fost creată în întregime de Rusia, mai exact, de Rusia bolşevică, comunistă. Acest proces a început aproape imediat după revoluţia din 1917”, a spus Putin luni seara.

”Apoi, în ajunul şi după cel de-al Doilea Război Mondial, Stalin a anexat deja Ucraina la URSS şi a transferat statului ucrainean nişte pământuri care au aparţinut anterior Poloniei, României şi Ungariei”, a mai spus Vladimir Putin.

Care este, pe scurt, realitatea istorică

Și Putin, și Zelenski au invocat numele României pentru a-și justifica fiecare propria cauză; culmea, cel care nu a folosit greșit istoria prin prisma implicării României a fost aici tocmai Putin, chiar dacă, în ansamblu, alocuțiunea sa a fost ”delirantă”, după cum au catalogat-o ulterior cancelariile occidentale.

Zelenski, în schimb, a prezentat un fals istoric flagrant. După cum arăta și un articol publicat de Radio Europa Liberă pe 23 ianuarie 2020, ”teritoriul Bucovinei a făcut parte din Principatul Moldovei, până când, în urma tratatului de la Kuciuk-Kainargi, care a încheiat războiul ruso-turc (1768-1774), a fost cedat Imperiului Habsburgic. În 1774, 10.442 de kilometri pătrați din partea de nord-vest a Moldovei sunt anexați de Imperiul Habsburgic. După destrămarea imperiului Austro-Ungar, Bucovina s-a unit cu România, în 1918, act recunoscut internațional prin Tratatul de pace cu Austria, încheiat la Saint-Germain-en-Laye, pe 10 septembrie 1919, între aliații din Primul Război Mondial și nou creata Republică a Austriei. În 1940, Nordul Bucovinei, Basarabia și Ținutul Herța, au fost încorporate în Uniunea Sovietică, prin Pactul Ribbetrop-Molotov, semnat pe 23 august 1939. Destrămarea URSS a avut loc pe 26 decembrie în 1991”.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x