Dacă facem acest lucru, ar însemna că NATO ar putea intra într-un conflict direct cu Rusia

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat la CNN că NATO nu poate institui o astfel de zonă de interdicţie aeriană asupra spaţiului aerian al Ucrainei pentru că, dacă face acest lucru, ar însemna că Alianţa ar putea intra într-un conflict direct cu Rusia.

„Într-adevăr, am discutat acest aspect la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din cadrul NATO, de vineri, la Bruxelles, la care am participat. După cum a afirmat după această reuniune Secretarul General al NATO, domnul Stoltenberg, din păcate, nu putem institui o astfel de zonă de interdicţie aeriană asupra spaţiului aerian al Ucrainei pentru că, dacă facem acest lucru, ar însemna că NATO ar putea intra într-un conflict direct cu Rusia. Şi cum Ucraina nu este stat membru NATO, Alianţa nu poate face acest lucru, din păcate”, a declarat Aurescu, întrebat în legătura cu solicitarea Ucrainei de instituire a unei zone de interdicţie aeriană.

NATO și UE au oferit mult sprijin Ucrainei

- Advertisement -

Ministrul de Externe a subliniat că NATO a oferit deja foarte mult sprijin Ucrainei în ceea ce privește creșterea capacității de apărare.

„Ani la rând, NATO a sprijinit Ucraina în creşterea capacităţilor sale de apărare. Ucraina este, de ceva timp, Partener cu Oportunităţi Sporite al NATO. Aşadar, există mult sprijin oferit deja Ucrainei de către NATO. Din păcate, o zonă de interdicţie aeriană nu poate fi instituită de NATO din cauzele pe care deja le-am enumerat şi cred că sunt evidente”, a argumentat ministrul de Externe.

Întrebat ce se poate face, dat fiind că ucrainenii au nevoie de mai multe rachete antiaeriene, au nevoie de mai mult armament anti-tanc şi de mai mult antrenament, armata rusă fiind de zece ori mai mare decât cea ucraineană, Bogdan Aurescu a răspuns că NATO și UE au oferit „foarte mult sprijin Ucrainei”.

„Într-adevăr, aşa este, şi cred că statele membre NATO şi UE au oferit, individual, foarte mult sprijin Ucrainei. După cum vă amintiţi, UE a adoptat deja o decizie de a finanţa aprovizionarea cu armament a Ucrainei. Acest lucru se întâmplă deja, dar, încă odată, o zonă de interdicţie aeriană este ceva ce NATO nu poate asigura”, a transmis oficialul.

Sursa: capital.ro