Friday, March 29, 2024

Ar putea un atac asupra instalațiilor nucleare ucrainene să provoace un dezastru mai mare decât Cernobîl? Ce arată simulările efectuate de specialiști și cum ar fi afectată România INFOGRAFIC

Must Read

Când forțele militare rusești au bombardat zona centralei nucleare Zaporojie (ZNPP) din sudul Ucrainei, pe 4 martie 2022, un incendiu a izbucnit la fața locului. Printre cele șase unități de reactoare ale complexului, clădirile auxiliare atașate reactorului Zaporojie Unitatea 1 au fost avariate. Din fericire, deteriorarea nu a amenințat siguranța unității.

O evaluare recentă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică indică faptul că, deși gestionarea centralei de către un comandant militar rus este mai puțin decât ideală, „personalul obișnuit a continuat să opereze [centrala nucleară] Zaporojie” și „cel puțin acolo au fost prezenți și 11 reprezentanți ai companiei de stat ruse Rosatom, fără a interfera cu funcționarea instalațiilor nucleare”.

Chiar și așa, atacurile militare ale Rusiei asupra centralei Zaporojie ridică mari îngrijorări cu privire la posibilitatea unor accidente nucleare. Unii experți au sugerat că atacul asupra centralei ar fi putut provoca o catastrofă uriașă; alții au fost mult mai conservatori în estimările lor cu privire la posibilele emisii de radiații de la un astfel de atac. Pentru a ilustra daunele potențiale cauzate de un atac militar asupra unei centrale nucleare, experți de la Bulletin of the Atomic Scientists au simulat și analizat eliberări radioactive ipotetice dintr-o topire a miezului și din incendii la rezervorul de combustibil uzat la o unitate, Zaporijie 1, dacă un atac cu rachete sau artilerie ar dezactiva sistemele de răcire de acolo.

Atacurile militare care dezactivează sistemele de siguranță ale unei centrale nucleare, inclusiv sistemele de răcire și de alimentare ale reactoarelor, ar putea duce la o topire a miezului, așa cum s-a întâmplat la centrala nucleară Fukushima Daiichi din Japonia în 2011, când un cutremur și un tsunami au dezactivat sistemele de siguranță și au provocat trei crize de bază.

- Advertisement -

Defecțiunea sistemelor de răcire pentru un bazin de stocare a combustibilului uzat poate duce la creșterea temperaturii combustibilului. Dacă răcirea nu este restabilită, combustibilul uzat care a fost scos din reactor pentru mai puțin de câteva luni se poate încălzi la temperaturi de ordinul a 1.000 de grade Celsius și poate provoca ca placarea cu zirconiu de pe ansamblurile de combustibil să ia foc și să elibereze radiații. Focul se poate extinde și la combustibilul uzat mai rece.

O topire și/sau un incendiu în bazinul de combustibil uzat ar putea forța relocarea unui procent mare al populației în până la cinci țări, inclusiv România și Republica Moldova, în funcție de tipul de incident nuclear și de modelele meteorologice. Specialiștii au folosit pentru simulare condiții meteorologice din două săptămâni ale lunii martie a anului 2021.

În una dintre simulări, în cazul unei topiri a miezului unui reactor, combinată cu un incendiu la un rezervor de combustibil uzat, ar fi obligatorie evacuarea a circa 2,1 milioane de români, zona cea mai afectată fiind Moldova, după cum se vede în ilustrația de mai jos. Nivelurile de contaminare pentru evacuarea obligatorie sunt indicate cu portocaliu iar cele pentru evacuarea voluntară cu galben.

Simulare accident Zaporijie 1

O altă simulare arată că nordul Turciei ar trebui evacuat masiv, în cazul unui astfel de accident.

Sursa: ziare.com
- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x