Friday, April 19, 2024

Cum ne apără de rachete şi cum funcţionează scutul de la Deveselu?

Must Read

Bombardamentele de la sute de km distanţă de graniţa cu România ne fac să ne întrebăm şi cum suntem noi apăraţi de scutul de la Deveselu.

Liniştea românilor depinde şi de buna funcţionare a scutului instalat de NATO la Deveselu, în jud. Olt.

Scutul anti-rachetă, devenit operațională în 2016, este prima unitate a sistemului Aegis Ashore, varianta terestră a sistemului naval Aegis de apărare împotriva rachetelor balistice al NATO și reprezintă practic contribuția Statelor Unite la apărarea antirachetă a alianţei.

Întins pe o suprafață de 900 de hectare, dintre care 170 de hectare au fost puse la dispoziția părții americane, sistemul Aegis Ashore este unul defensiv, așa cum au subliniat în mai multe rânduri oficiali americani, români și ai NATO. Sistemul este creat să identifice, urmărească și să intercepteze rachete balistice cu rază mică, medie sau intermediară, în timpul fazei de zbor.

- Advertisement -

Cum funcţionează scutul de la Deveselu

În momentul lansării unei rachete ce vizează spaţiul românesc, sistemul radar al scutului o detectează şi lansează un interceptor, practic o altă rachetă care va distruge dispozitivul inamic înainte ca acesta să ajungă la ţintă şi să provoace daune.

Scutul de la Deveselu este un scut pur defensiv, strict de reacţie în cazul unui atac, a punctat şi Mihai Fifor, fost ministru al Apărării, într-o intervenţie în direct la Antena 3.

Cine asigură securitatea bazei

România este responsabilă pentru asigurarea securității și protecției pentru bază, iar pentru acest lucru există un sistem complex de securitate, inclusiv mașini dotate cu camere cu termoviziune.

Pentru a spori securitatea obiectivului militar, nu se poate construi nimic pe o rază de 35 de kilometri de bază și există restricții legate și se regimul de înălțime permis.

De asemenea, nu se pot instala turbine eoliene în apropierea unității, iar zborurile comerciale nu pot trece pe deasupra bazei decât dacă este o situație de urgență, cum ar fi vremea rea.

Sursa: antena3.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x