Engie a luat o hotărâre chiar în acest moment, în contextul confictului din Ucraina. Engie, care este una dintre cele cinci companii occidentale care s-au alăturat ca parteneri de finanţare în proiectul Nord Stream 2 condus de Gazprom, a anunţat marţi că se va conforma oricăror sancţiuni care ar putea fi aplicate, transmite Reuters.

Engie a informat, într-un comunicat de presă, că şi-a majorat recent achiziţiile de gaze naturale şi gaze naturale lichefiate din Norvegia şi a precizat că nu are nicio activitate industrială în Rusia.

Săptămâna trecută, autorităţile germane au suspendat procedurile de autorizare a gazoductului Nord Stream 2, un proiect de 11 miliarde de dolari, care ar fi urmat să dubleze livrările de gaze naturale ruseşti în Germania, tot ca răspuns la acţiunile Rusiei în Ucraina.

Ce se întâmplă cu Nord Stream 2

- Advertisement -

Compania cu sediul în Elveția care a construit gazoductul Nord Stream 2 din Rusia spre Germania ia în considerare posibilitatea de a solicita intrarea în insolvență, au declarat două surse familiare cu situația, în timp ce compania încearcă să soluționeze creanțele înainte de termenul limită de sancționare din partea SUA. Statele Unite au sancționat Nord Stream 2 AG, după ce Rusia a recunoscut două regiuni separatiste din estul Ucrainei înainte de invazia sa în această țară, ceea ce a provocat un val de sancțiuni economice din partea Occidentului.

Nord Stream 2 AG, înregistrată în Elveția și deținută de gigantul rusesc de stat Gazprom a finalizat anul trecut proiectul de 11 miliarde de dolari, care a fost conceput pentru a dubla capacitatea de a pompa gaze naturale din Rusia în Germania.

Procesul, suspendat ca urmare a escaladării crizei din Ucraina

Gazoductul de 1.230 km (767 mile) nu începuse operațiunile comerciale deoarece era în curs de certificare în Germania, care săptămâna trecută a suspendat acest proces ca urmare a escaladării crizei din Ucraina. Biroul de control al activelor străine din cadrul Departamentului Trezoreriei SUA a emis un ordin executiv la 23 februarie prin care a autorizat „lichidarea tranzacțiilor care implică Nord Stream 2 AG” sau „orice entitate în care Nord Stream 2 AG deține, direct sau indirect, o participație de 50% sau mai mare” până la 2 martie.

Gazprom a plătit jumătate din costurile de construcție a Nord Stream 2, restul proiectului de gazoduct de 11 miliarde de dolari fiind finanțat de marele producător britanic de petrol și gaze Shell, OMV din Austria, Engie din Franța, Uniper din Germania și Wintershall DEA din Germania. La acel moment, Shell, Engie și Wintershall DEA nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii, iar OMV a refuzat să comenteze. Un purtător de cuvânt al Uniper a declarat că, în prezent, compania nu deține astfel de informații atunci când a fost întrebată despre o posibilă cerere de insolvență a Nord Stream 2 AG.