Friday, March 29, 2024

Fabuloasa poveste a lui El Chapo de România, traficantul care aducea cocaină din Mexic în Europa

Must Read

Un român în vârstă de 47 de ani din Bistrița-Năsăud și-a căpătat în ultimii ani porecla de ”El Chapo de România”. Marius Viorel Negrea a fost timp de doi ani liderul unei organizații criminale care ”prelua” cantități mari de droguri din porturi aflate în Belgia și Olanda și le transporta în Marea Britanie.

Cocaina provenea din Mexic, furnizată de cartelul Sinaloa, condus multă vreme de unul dintre cei mai mari traficanți din toate timpurile, El Chapo Guzman, aflat în prezent în închisoare în SUA, unde execută o pedeapsă pe viață. Valoarea totală a drogurilor descoperite a depășit 10 milioane de euro. Se presupune că alte mari cantități de cocaină au intrat în Marea Britanie și în alte țări din vestul Europei fără să fie descoperite de autorități.

”El Chapo” de România avea patru ”locotenenți” români, care căutau și ”angajau” șoferi de TIR care urmau să transporte drogurile în Marea Britanie. Câțiva șoferi au fost prinși de autorități din Anglia și Germania și au fost condamnați la închisoare.

În 16 februarie 2022 a fost finalizat și procesul din România al celor cinci membri ai grupării. Au primit, în total, 49 de ani de închisoare. Marius Negrea a fost condamnat la 15 ani şi 3 luni de închisoare pentru trafic de droguri de risc și mare risc şi constituirea unui grup infracțional organizat.

- Advertisement -

În România, Marius Negrea se comporta ca un veritabil lider de cartel. Organiza petreceri la care invita maneliști în vogă și ducea o viață de lux.

Grupare de români și irlandezi

În hotărârea definitivă a Curții de Apel Cluj sunt oferite detalii din rechizitoriul DIICOT, care dovedesc activitatea grupului infracțional. Astfel, din procesul verbal de sesizare din oficiu din 10 august 2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.I.I.C.O.T. Bucureşti rezultă că „există un grup infracţional organizat ce este implicat în traficarea unor cantităţi de cocaină din America de Sud către România, având ca destinaţie finală mai multe state din Europa de Vest. Din informaţiile deţinute până la acea dată rezulta că gruparea este formată din cetăţeni români şi irlandezi, iar liderul grupării din România este un individ pe nume Negrea, care recrutează cetăţeni români pe care îi foloseşte ca şi cărăuşi de droguri pe diverse itinerarii, mai ales din România către Marea Britanie”.

Tot în rechizitoriu se susține că liderul grupării se ocupa de organizarea activităţii de introducere a drogurilor pe teritoriul României şi de transportul lor în Marea Britanie. Transportul pe ruta România-Marea Britanie se efectua pe cale rutieră. Conform datelor obţinute. Negrea a încercat recrutarea mai multor persoane în vederea transportării de droguri pe ruta America de Sud – Europa cu avionul.

Relații cu traficanți din mai multe țări

”În urma punerii în executare a mandatului de supraveghere tehnică de interceptare a comunicărilor telefonice, rezultă că numitul Negrea Marius este coordonatorul unui grup infracţional organizat, specializat în introducerea pe teritoriul României a cocainei provenită din Mexic, organizează transportarea drogurilor în Europa de Vest, Germania şi Marea Britanie, pe cale rutieră, cu ajutorul unor şoferi de camion recrutaţi în acest sens, iar pentru transportul drogurilor şoferii sunt plătiţi în funcţie de distanţa parcursă şi cantitatea de droguri transportată”, se mai menționează în document.

Potrivit procurorilor, Negrea organiza activităţile de import a bunurilor în care sunt disimulate drogurile, precum şi cele de extragere şi transport a drogurilor, deţinând conexiuni în rândul furnizorilor de droguri, a finanţatorilor, transportatorilor, cât şi în rândul cumpărătorilor de droguri. Aceştia din urmă solicitau cantitatea dorită, de ordinul kilogramelor, negociind preţul în funcţie de cantitate, calitate şi loc de livrare. În timp, acesta a dezvoltat relaţii infracţionale cu liderii unor grupări din Spania, Germania, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Turcia şi Mexic.

Drogurile de risc erau transportate în cantităţi de zeci de kilograme disimulate în încărcătura legală a unor camioane conduse de cetăţeni români. Negrea identifica cumpărători pe teritoriul Germaniei sau Marii Britanii, apoi organiza transportul drogurilor prin intermediul unor şoferi de naţionalitate română pe care îi plătea în funcţie de cantitatea de droguri transportată, cu sume cuprinse între 250 și 500 euro/kg transportat.

Membrii grupării, precum și furnizorii drogurilor din Olanda-Belgia și beneficiarii lor din Marea Britanie comunicau între ei prin intermediul unor telefoane ce utilizau un sistem de criptare a convorbirilor EncroChat. Coordonatorii țineau legătura cu șoferii de autotren prin intermediul unor telefoane dedicate, folosind cartele SIM Lycamobile doar pentru comunicarea dintre ei. Un coordonator avea mai multe telefoane de acest tip pe care le utiliza la două, trei transporturi de droguri, regula fiind ca șoferii și coordonatorii să arunce telefoanele respective după efectuarea numărului de trei curse.

Căuta pe internet cum să facă traficul de droguri

”Curtea reține că, din analiza datelor informatice ale dispozitivelor utilizate de către inculpatul Negrea reiese fără echivoc faptul că acesta accesa frecvent mai multe site-uri care prezentau informații de interes cu privire la modul în care se poate realiza traficul de droguri fără a fi depistat de autorități și o evaluare a efectelor acestora cu privire la sănătatea persoanelor fizice.

O dovadă a faptului că apelantul Negrea Marius era implicat în traficul de droguri de risc și mare risc o constituie și împrejurarea că acesta era preocupat de căutarea pe internet a informațiilor din media străină cu privire la arestarea numitului (…)”, se mai menționează în hotărâre.

Acesta avea în calculator fișierul tip „pdf” denumit „Google- activitatea mea” din folderul „mrteddybear6”, care reprezintă jurnalul de activitate al contului gmail. Polițiștii, după ce au analizat documentul respectiv au constatat faptul că de la acest cont de gmail, prin intermediul motorului de căutare Google au fost căutate pe internet următoarele grupuri de cuvinte relevante cauzei: ”Romanien gay arested in london” (text scris incorect gramatical- presupusă „tip român arestat în Londra) și ”Solicitar in london” (traducere română avocat în Londra)- în data de 20 februarie 2016. Numele căutat era cel al unui cetățean român, șofer de TIR, arestat de autoritățile britanice.

Sursa: ziare.com

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x