Cotaţia metalelor a continuat să crească luni, aluminiul depăşind pentru prima dată pragul de 4.000 de dolari pe tonă, iar cuprul a atins un nou maxim istoric, în timp ce bursele europene au înregistrat noi scăderi semnificative, în contextul repercusiunilor economice ale invaziei Ucraina.

Cotația aluminiului și cuprului, în creștere

În jurul orei 8:00 GMT, tona de aluminiu cu livrare la trei luni a urcat până la 4.073,50 dolari la bursa de metale de la Londra ( London Metal Exchange, LME), transmite AFP, potrivit Agerpres.

Tona de cupru era cotată la 10.777 dolari, după ce anterior a atins un nou maxim istoric de 10.845 dolari.

- Advertisement -

Cotaţia nichelului a înregistrat o creştere de peste 25%, până la 36.800 de dolari pe tonă, însă în cazul acestui metal nu au fost atinse, deocamdată, maximele istorice stabilite în 2007.

Situaţia din Ucraina a impulsionat şi cotaţia aurului, o valoare de refugiu tradiţională, care a depăşit luni pragul de 2.000 de dolari uncia, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna septembrie 2020.

Scăderi ale burselor europene

În paralel, bursele europene au înregistrat din nou scăderi semnificative la deschiderea şedinţei de luni, una dintre consecinţele economice ale invadării Ucrainei fiind creşterea preţului petrolului, care ar putea stimula şi mai mult o inflaţie deja ridicată. Bursele din Europa continentală înregistrau luni scăderi de peste 4%, respectiv bursa de la Frankfurt (minus 4,10%), bursa de la Paris (minus 4,04%) şi bursa de la Milano (minus 4,58%). Bursa de la Londra, cea mai rezistentă de la începutul acestei crize, înregistra un declin de 1,87% în jurul orei 8:20 GMT.

În contextul agravării războiului din Ucraina, sancţiunile care să vizeze în mod direct exporturile de hidrocarburi ale Rusiei nu mai sunt un concept tabu. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că Washingtonul şi aliaţii europeni discută un posibil embargou asupra importurilor de petrol rusesc, în ideea de a înăspri sancţiunile economice impuse Moscovei.

Preţul barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului a urcat duminică seara până la 140 de dolari, în apropiere de maximumul istoric de 147,50 dolari atins în luna iulie 2008.

Sursa: capital.ro