Aurel Cazacu: Ghinionul face ca România să fie în zona de conflict

Aurel Cazacu susține că „dacă nu știm să avem grijă de țară, o să ajungem să fim implicați în conflict”.

„Motivele reale de panică pleacă de la ceea ce a spus Putin, adică pe calea războiului își atinge scopul. Ghinionul face ca România să fie în zona de conflict. Dacă nu știm să avem grijă de țară, o să ajungem să fim implicați în conflict. Dacă va cuceri Odesa, va ajunge la gurile Dunării, iar Putin va avea acces la Armata a 14-a.

Deci, situația va fi periculoasă. Ceea ce cere pentru Ucraina ar putea cere și pentru Republica Moldova, iar dacă nu i se dă ce cere, Moldova ar putea să fie următoarea Ucraina”, a explicat acesta la Realitatea TV.

- Advertisement -

Aurel Cazacu: Trebuie să vină șefii mari din NATO să se așeze la masă cu Putin

În contextul tensionat actual, Aurel Cazacu susține că NATO trebuie să continue dialogul diplomatic cu Vladimir Putin, alături de China și Israel pentru a opri extinderea armatei ruse în Europa.

„Trebuie să vină Biden, Boris Johnson, șefii mari din NATO să se așeze la masă cu Putin, alături de China și cu asistență de la Israel, dar și cu ajutorul bisericii ortodoxe. Putin va veni la discuții în România, dar conducătorii noștri trebuie să îi invite pe toți la noi.

Putin nu se lasă până nu ajunge la Marea Neagră, pe care vrea să o transforme în lac rusesc. El vrea să se integreze în viitoarea structură Statele Unite ale Europei. El se consideră un sfânt, are în spate jumătate din mapamond, îi are pe chinezi, pe indieni”, a precizat expertul militar.

Aurel Cazacu: Nu este normal să se bombardeze blocuri și zone de locuit

Expertul militar susține că dacă președintele rus urmărește să implementeze o conducere pro-rusă în Ucraina, atunci ar putea să obțină rezultate favorabile pe cale diplomatică, politică, ci nu printr-un război fulger.

„Lucrul cel mai rău e că dacă se va continua starea de fapt din aceste zile se va continua și pierderea de vieți omenești, deci e o problemă în plan civil. Nu este normal să se bombardeze blocuri și zone de locuit. Eu cred că dacă partea rusă dorea să impună o conducere pro-rusă la vârful Ucrainei trebuie să apeleze la alte metode.

Există metode economice, cât și politice, realizarea unor partide de pildă. Poate că partea rusă și-a dorit un război fulger, dar rezultatele și ce au arătat acțiunile militare ruse, nu fac dovada unei bune pregătiri a unui război fulger.

Acum asistăm la ceva foarte periculos. Lucrul rău este că poate să continue acest conflict. Eu cred că soluția e una diplomatică. Cred că NATO, președintele Statelor Unite și câțiva președinți ai statelor europene ar trebui să-l invite la masa negocierilor pe președintele Putin și să discute cu cărțile pe masă. Trebuie întrebat ce dorește?”, a afimat Aurel Cazacu.

Aurel Cazacu: Forțele armate ruse nu sunt pregătite

Aurel Cazacu mai spune că forțele armate ruse nu sunt pregătite pentru războiul actual nici din punct de vedere logistic, nici din punct de vedere psihologic.

„Așa cum s-a văzut forțele armate ruse nu sunt pregătite. Mai există un element important – pe lângă lipsa unei pregătiri logistice foarte bune, există o lipsă de pregătire psihologică. Aici nu este un război clasic.

Rușii se luptă cu o populație amestecată și să vii să pui niște oameni tineri să lupte pentru ceva ce ei nu știu este foarte grav. Ei nu știu care este scopul acelei lupte. Deci problema este foarte complicată.

Normal era ca pe timpul tratativelor de pace de la graniță, luptele să înceteze. Deci părerea mea e că nu există nici o comunicare foarte bună. Nu toți cei care luptă dinspre partea rusă știu foarte bine care e scopul acestei lupte. Este foarte greu să impui acum o conducere în Ucraina. Dar este inadmisibil să ataci populația civilă pentru că războiul are regulile lui.

Eu repet, cred că NATO, Statele Unite și europenii, inclusiv partea română ar trebui să insiste pentru a sta la masa negocierilor cu partea rusă. Trebuie insistat pe calea diplomatică. Un singur om dacă moare, este un dezastru. Eu cred că timpul nu este pierdut, se poate stopa uciderea civililor în primul rând și trebuie găsite soluții de negociere”, a declarat acesta.

Sursa: capital.ro