Saturday, April 20, 2024

Joe Biden interzice importurile de petrol, gaze și cărbune din Rusia. Și Marea Britanie anunță că va renunța la resursele rusești

Must Read

Președintele american Joe Biden a anunțat, marți, interzicerea importurilor rusești de petrol, gaze naturale și cărbune în SUA. Mișcare administrației americane va avea efect doar în ceea ce privește petrolul, pe care SUA îl importă din Rusia în procent de 8% din totalul importurilor. Statele Unite nu importă gaze naturale din Rusia.

“Interzicem toate importurile de petrol şi gaz rusesc. Aceasta înseamnă că petrolul rusesc nu va mai fi acceptat în porturile americane, iar poporul american va da o nouă lovitură puternică maşinii de război a preşedintelui rus Vladimir Putin”, le-a spus Biden jurnaliştilor, la Casa Albă.

După acest anunţ, cotaţia barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului cu livrare în luna mai a urcat cu 5,4%, până la 129,91 de dolari. Preţul barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului a crescut duminică seara până la 140 de dolari, în apropiere de maximumul istoric de 147,50 dolari atins în luna iulie 2008.

În 2021, SUA au importat în medie peste 20,4 milioane de barili de ţiţei şi produse rafinate pe lună din Rusia, aproximativ 8% din importurile de combustibil lichid al Washingtonului. De asemenea, SUA importă cantităţi reduse de cărbune rusesc, conform Agerpres.

- Advertisement -

Biden a spus că interdicția va avea un preț pentru SUA, însă că legiuitorii sunt uniți în a acționa.

„Am spus că apărarea libertății va costa, ne va costa și pe noi în SUA”, a declarat, marţi, Joe Biden de la Casa Albă, citat de CNN.

„Războiul lui Putin face rău familiilor americane la pompă. De când a început Putin comasarea militară de la granița ucraineană, prețul combustibilului în America a urca cu 75 de cenți. Cu această acțiune, va crește și mai mult”.

El a adăugat că va face „tot ce pot” pentru a minimiza creșterea prețului în SUA.

Biden s-a mai adresat și companiilor americane de petrol și gaze, spunând că războiul și impactul acestuia „nu sunt o scuză pentru a exercita creșteri excesive ale prețurilor” care exploatează consumatorul american, adăugând că nu va tolera acest lucru. Însă a recunoscut și că firmele „sunt un exemplu” prin retragerea din Rusia.

Statele Unite au luat această decizie unilateral, fără aliații europeni, din cauza dezacordului dintre statele europene cu privire la interzicerea aprovizionării cu gaz din Rusia. Țările UE sunt mult mai dependente de importurile rusești de petrol și gaze decât Statele Unite.

Mai mult de o treime din gazul european provine din Rusia. Comisia Europeană a anunțat marți că va reduce dependenţa blocului comunitar de importurile de gaze naturale ruseşti cu două treimi anul acesta.

Oficialii americani au decis că pentru SUA embargoul pe importurile de energie din Rusia nu va crea probleme majore. Potrivit celor mai recente date, SUA importă din Rusia aproximativ 8% din totalul importurilor americane de petrol, iar în privința gazului natural importurile americane sunt zero, scrie Reuters.

Marea Britanie anunță că va elimina treptat importurile de petrol până la sfârșitul lui 2022

Guvernul britanic plănuiește să renunțe treptat la importurile de petrol și gaze până la sfârșitul anului. Anunțul a fost făcut de secretarul britanic pentru afaceri.

Perioada de tranziție până la sfârșitul lui 2022 va da „timp mai mult decât suficient” pieței, afacerilor și lanțurilor de aprovizionare pentru a înlocui importurile rusești, care reprezintă 8% din cererea britanicilor, potrivit secretarului Kwasi Kwarteng.

„Guvernul va lucra cu companiile printr-un nou grup de lucru privind petrolul pentru a le sprijini în folosirea acestei perioada pentru găsirea de surse alternative.

Marea Britanie este un producător semnificativ de petrol și produse petroliere, plus că deținem rezerve considerabile.

Dincolo de Rusia, marea majoritate a importurilor noastre vin de la parteneri de încredere precum SUA, Olanda și statele din Golf.

Vom lucra cu ei în acest an pentru a securiza mai multe surse.

Piața a început deja să ostracizeze petrolul din Rusia, aproape 70% din această resursă nefiind cerută pe piață.

În cele din urmă, deși Marea Britanie nu este dependentă de gazele naturale rusești – 4% din stocurile noastre – analizez opțiuni pentru a încheia achiziția pe deplin”, a declarat secretarul britanic pe Twitter.

Boris Johnson a declarat luni că lumea nu ar putea pur și simplu să nu mai folosească petrolul și gazul rusesc, însă va trebui să accelereze tranziția de la acestea.

Blinken cere ca Europa să renunțe la sursele de energie din Rusia

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat, marți, că este „imperativ” ca țările europene să înceteze să se bazeze pe energia rusă.

Acesta a spus, într-o conferință de presă comună la Tallinn cu prim-ministrul estonian Kaja Kallas, că există „o mare oportunitate pentru multe țări din Europa, de a renunța în sfârșit la dependența de energia din Rusia. Pentru că Rusia o folosește ca armă.”

Prim-ministrul estonian Kallas a cerut SUA să excludă de tot Rusia și Belarus din rețeaua de plăți SWIFT și să îi restricționeze accesul la criptomonede.

Țările trebuie să se concentreze pe „izolarea deplină” a Rusiei de lumea liberă, a spus aceasta. Deteriorarea situației de securitate „cere schimbări rapide”, a subliniat ea, adăugând că lumea trebuie să fie pregătită pentru ce e mai rău..

„Deci, violența lui Putin trebuie să fie în corelație cu sancțiunile ulterioare și, de asemenea, cu deciziile de izolare”, a spus Kallas.

Cum arată clasamentul țărilor europene dependente de gaz rusesc în funcție de ponderea gazelor din Rusia în totalul energiei consumate

Ungaria este prima în clasamentul realizat de CNN pe baza datelor Eurostat. 25% din energia consumată în Ungaria  se bazează pe gazele naturale importate din Rusia, în timp ce în Slovacia acest indicator este de 22%, Moldova – 17% , Austria – 15% și Germania – 14%. Potrivit acestui clasament, România se află pe locul 17 în topul țărilor care au anumit grad de dependență de gazele importate din Rusia.

Sursa: digi24.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x