Wednesday, April 24, 2024

Joe Biden: “Revocăm Rusiei statutul de „Naţiunea cea mai favorizată””. Rusia va fi exclusă din FMI şi din Banca Mondială

Must Read

Președintele SUA Joe Biden a susținut vineri, 11 martie, o declarație de presă la Casa Albă, în contextul agravării războiului din Ucraina. Acesta a anunțat noi sancțiuni care vizează Rusia.

Astfel, președintele american a subliniat că, alături de G7 și Uniunea Europeană va cere revocarea statutului de țară „favorabilă” în ce privesc relațiile comerciale internaționale.

“Fiecare dintre naţiunile noastre va lua măsuri pentru a refuza Rusiei statutul de cea mai favorizată naţiune. Această noţiune înseamnă că două ţări au convenit să facă comerţ una cu cealaltă în cele mai bune condiţii posibile – tarife reduse, puţine bariere în calea comerţului şi cele mai mari importuri posibile permise. În Statele Unite, noi numim acest lucru relaţii comerciale normale permanente. Revocarea acestui statut va îngreuna posibilitatea Rusiei de a face afaceri cu Statele Unite. A face acest lucru la unison cu alte naţiuni care alcătuiesc jumătate din economia globală va fi o altă lovitură zdrobitoare pentru economia rusă, care suferă deja foarte rău din cauza sancţiunilor noastre”, a declarat preşedintele SUA.

”Revocându-i acest statut, Rusiei îi va fi mai greu să facă afaceri cu SUA. Decizia luată împreună cu alte state, care însumează jumătate din economia mondială, va fi o altă lovitură grea pentru economia rusă care suferă foarte mult din cauza sancţiunilor impuse”, a mai spus el.

- Advertisement -

Discursul președintelui Joe Bide începe de la minutul 32.00 al înregistrării publicate pe cotul de YouTube al Casei Albe

Președintele american a mai adăugat că revocarea statutului va îngreuna eforturile Rusiei de a face afaceri cu Statele Unite precum și cu celelalte țări care. „Va fi încă o lovitură usturătoare asupra economiei rusești care suferă deja ca urmare a sancțiunilor puse anterior”, a adăugat Biden.

Conform CNN, această decizie are nevoie și de un vot pozitiv în Congresul SUA.

”G7 intensifică, de asemenea, presiunea asupra miliardarilor ruşi corupţi. Adăugăm noi nume pe lista oligarhilor şi familiilor lor pe care îi vizăm şi sporim coordonarea între ţările G7 pentru a viza şi a captura câştigurile lor ilegale. Ei îl susţin pe Putin. Fură de la poporul rus şi caută să-şi ascundă banii în ţările noastre. Ei fac parte din acea cleptocraţie care există la Moscova şi trebuie să împărtăşească durerea acestor sancţiuni”, a continuat liderul SUA.

Întrebat dacă are informații care să confirme faptul că Rusia s-ar pregăti să folosească arme chimice în Ucraina, Joe Biden s-a ferit să ofere informații concrete, însă a subliniat că Moscova va plăti „un preț sever” dacă va lua această decizie.

„Nu voi vobi în numele serviciilor de inteligență, dar Rusia ar plăti un preț sever dacă ar folosi arme chimice”, a mai adăugat Biden.

Sursa: ziare.com

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

JT Grup Oil vine la bursă – Jean Paul Tucan: Urmează listarea la BVB după un IPO de majorare a capitalului social. Prospectul este...

♦ Compania scoate la vânzare 28,5% din capital ♦ Oferta s-ar putea derula după perioada sărbătorilor de Paşte ♦ Debutul la BVB ar aduce...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x