Saturday, April 20, 2024

MApN reacționează după mesajele conspiraționiste anti-Zelenski promovate de o profesoară la Universitatea Armatei. Verificări privind intimidarea jurnaliștilor

Must Read

MApN a dispus verificări vineri, 18 martie, după ce un cadru universitar de la Colegiul National de Apărare a postat pe pagina sa de Facebook mesaje conspiraţioniste anti-Zelenski. Ministerul a transmis că se delimitează de astfel de afirmații.

Cazul a fost adus în atenția publică de G4Media, fiind vorba despre conferenţiarul universitar Alba Iulia Catrinel Popescu, de la ”Universitatea Naţională de Apărare Carol I.”

În postările sale, profesoara a promovat teorii conspiraționiste, fake-news-uri și mesaje împotriva președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în contextul războiului declanșat de Rusia.

Într-una dintre postări, dă vina pentru război pe preşedintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, şi lansează o teorie conspiraţionistă: ”De ce a eliberat (Zelenski n.r.) pușcăriașii cu experiență militară și i-a înarmat? Unde se află și ce fac pușcăriașii ăia? Unde se află armele alea? Prin niște state UE care trebuie destabilizate de ruși, cumva?”, a scris aceasta.

- Advertisement -

Potrivit jurnaliştilor, un cercetător la Colegiul Naţional de Apărare, Alexandru Cristian, a încercat să oprească publicarea articolului.

În timpul convorbirii telefonice, el a făcut trimitere la o ştire despre o persoană din Rusia care a avut opinii anti-Putin şi a fost găsită ulterior moartă într-un geamantan.

”Cu privire la opiniile exprimate pe un cont personal de socializare de doamna Alba Iulia Catrinel Popescu, cadru universitar la Colegiul National de Apărare, precum şi în legătură cu acţiunile de intimidare a jurnaliştilor G4Media care documentau acest subiect, de către căpitanul Alexandru Cristian, cadru militar încadrat în aceeaşi instituţie, ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, a dispus constituirea în regim de urgenţă a unei comisii pentru investigarea aspectelor semnalate. Rezultatele acestei investigaţii vor fi comunicate cu maximă celeritate”, a transmis MApN.

Reacția MApN

Ministerul Apărării Naţionale a trasmis că ”se delimitează ferm de orice poziţie contrară normelor şi principiilor democratice, care aduc atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale, care promovează discriminări de orice tip sau care încurajează discursul urii, xenofobia, antisemitismul sau comportamentele antisociale”.

”În conformitate cu normele prevăzute de Instrucţiunile privind activitatea de informare şi relaţii publice în Ministerul Apărării Naţionale, aprobate prin ordinul nr. M.103 din 2020, personalul militar şi civil din MApN răspunde individual pentru comportamentul şi postările personale în mediul online, acesta fiind considerat spaţiu public. Opiniile personale postate pe conturile individuale ale personalului din cadrul MApN, deschise în nume propriu pe reţelele sociale, nu reprezintă punctul de vedere al instituţiei militare”, a mai transmis ministerul.

Cu toate acestea, ministerul precizează că postările personale, inclusiv mesajele şi comentariile, nu trebuie să aducă prejudicii de imagine MApN şi se fac în condiţiile respectării normelor de comportament şi obligaţiilor personalului militar şi civil, astfel cum sunt prevăzute de legi şi regulamentele interne.

”Prin instrucţiunile amintite, sunt impuse standarde etice cu privire la exprimarea opiniilor în spaţiul public de către personalul militar şi civil din MApN, dintre care amintim:

În mediul online, personalului MApN îi este interzis:

a) să folosească reţelele sociale pe timpul îndeplinirii misiunilor ordonate, a căror desfăşurare poate fi periclitată de conţinutul postărilor efectuate, expunând personalul participant unor riscuri de securitate;

b) să facă propagandă politică prin orice mijloace în favoarea partidelor politice, oamenilor politici sau candidaţilor independenţi pentru funcţii publice;

c) să susţină organizaţiile şi grupurile extremiste, ale căror programe şi activităţi contravin legislaţiei naţionale şi normelor europene, prin promovarea discriminării de orice tip şi încurajarea comportamentelor antisociale;

d) să exprime opinii contrare intereselor României şi ale Armatei României;

e) să susţină culte religioase ale căror activităţi, potrivit legii, contravin normelor de păstrare a ordinii publice, încalcă bunele moravuri sau afectează prestigiul profesiei militare şi exercitarea acesteia;

f) să susţină participarea la demonstraţii, mitinguri, procesiuni sau întruniri cu caracter politic sau sindical”, a mai transmis MApN.

Sursa: ziare.com

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x