Ca răspuns la invazia rusă în Ucraina, multe multinaționale americane și europene au decis să își suspende activitățile în Rusia. Cu toate acestea, companiile franceze nu au urmat acest exemplu. Este vorba în special despre cazul Auchan, Danone, Decathlon și Leroy Merlin.

Șeful patronatului francez apără această decizie

Dar alegerea lor de a rămâne pe teritoriul rusesc a fost apărată cu fermitate de Geoffroy Roux de Bezieux. Șeful patronatului francez a declarat marți că aceste companii, cum este cazul grupului alimentar Danone sau grupului de supermarketuri Auchan rămân în Rusia, în ciuda invaziei Ucrainei, deoarece au o responsabilitate față de personalul lor și față de populație, transmite Reuters.

„Urmăm recomandările guvernului nostru, care nu ne cere (n.r. companiilor) să închidem. Avem responsabilitatea de a contribui sprijinirea consumatorului rus și, în calitate de angajatori, responsabilitatea de a plăti personalul”, a declarat Geoffroy Roux de Bezieux la televiziunea BFM, întrebat despre Danone și Auchan.

- Advertisement -

În total, companiile franceze angajează aproximativ 160.000 de persoane în Rusia, a spus el.

Ucraina a cerut boicot global din partea companiilor

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat luni că presiunea sancțiunilor ar trebui să fie sporită asupra Rusiei și a cerut un boicot global al companiilor internaționale care și-au menținut deschise operațiunile în Rusia.

Danone a anunțat că își suspendă investițiile în Rusia în urma invaziei Ucrainei de către această țară, dar va continua să își desfășoare acolo toate afacerile cu produse lactate și alimente pentru copii.

Danone, care generează aproximativ 6% din vânzările sale în Rusia și Ucraina la un loc, controlează brandul rusesc de produse lactate Prostokvashino. Aceasta are 1.000 de angajați în Ucraina și 8.000 în Rusia.

Auchan Retail are 30.000 de angajați în Rusia și 6.000 în Ucraina. Realizează aproximativ 10% din veniturile grupului în Rusia, care este a treia sa piață ca mărime, după Franța și Spania.

Companiile franceze, sub asediu

Menționăm că, luni, mai mulți activiști de mediu au mers la sediul central al grupului Auchan, în Croix, lângă Lille, în nordul Franței. Aceștia au intenționat să ceară socoteală pentru refuzul de până acum de a-și înceta activitățile în Rusia. „Nimic nu vă șochează? La sediul central al grupului Auchan, steagul rusesc flutură ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat”, și-a arătat indignarea Marine Tondelier, consilier regional al EELV.

De asemenea, pe rețelele de socializare, companiile respective, ale căror magazine sunt încă deschise în Rusia, sunt luate la rost din toate colțurile lumii. În plus mulți le acuză chiar de colaborare cu Moscova.

Sursa: capital.ro