Thursday, March 28, 2024

Piața imobiliară din România se prăbușește. Primele semne că interesul românilor pentru cumpărarea unei locuințe a început să scadă

Must Read

Piața imobiliară din România se prăbușește. În urma crizei provocate de pandemia de COVID-19, domeniul imobiliar începuse să-şi revină, însă, acum, odată cu războiul dintre Ucraina şi Rusia, domeniul se confruntă cu o nouă provocare.

Piața imobiliară din România se prăbușește. Creșterea prețurilor la diferite produse, provocată de criza energetică, i-a făcut pe români să nu își mai investească economiile în cumpărarea unei locuințe. Pe de altă parte, teama de război îi face pe unii oameni să își cumpere locuințe în afara țării.

Piața imobiliară din România se prăbușește

Experții imobiliari spun că după declanșarea conflictului din Ucraina, la finalul lunii februarie, prețurile locuințelor au stagnat sau chiar au scăzut. Pe de altă parte, unii dezvoltatori au amânat demararea unor proiecte rezidențiale pentru a vedea cum evoluează piața.

- Advertisement -

La finalul lunii februarie a fost o undă de șoc pe care am resimțit-o cu toții, și am văzut instant în 24 februarie o scădere a interesului în ceea ce privește numărul de utilizatori pe platformă, urmat de toate îngrijorările care vin la pachet cu a avea un război la graniță”, spune Daniel Crainic, director de marketing imobiliare.ro.

Nici clienții programului “Noua Casă”, care beneficiază de credite preferențiale, nu s-au mai repezit să se înscrie. „În această perioadă, interesul a scăzut într-adevăr, cu războiul cererea este mai mică acum”, a declarat Marius Marita, agent imobiliar.

Agențiile imobiliare din țări frecventate în mod tradițional de români, ca Italia, Grecia sau Spania, confirmă că în ultimele doua săptămâni s-au înmulțit cererile românilor dornici să își ia o locuință în străinătate.

Ioana Gorun are 40 de ani și doi copii de 13 și 17 ani. Locuiesc în Craiova, la șapte ore de Kavala, unde și-a cumpărat o casă cu trei dormitoare. ″Am ales Grecia pentru că este mai aproape de România, te urci în mașină și ai plecat. Părinții noștri, care sunt undeva în afara orașului, și probabil îi vom lua cu noi. Achiziția am făcut-o din două motive: Trebuie să ai ceva și în altă țară, pentru că vedeți ce se întâmplă acum și să ai unde să tragi, ca să zic așa… Atunci cu siguranță voi pleca. Când voi simți că ceva nu e în regulă, voi pleca imediat”, spune Ioana, potrivit Ştirileprotv.ro.

Și Dan Mirea este dispus să dea 85.000 de euro, tot pentru o casă în Grecia. El va pleca împreună cu soția și cu pisica. Băiatul lor este doctorand în Statele Unite: “Suntem în mijlocul unei tranzacții. De la a avea un plan, am trecut la acțiune. Inflația uriașă, care afectează rezervele și situația războiului din Ucraina, care, sigur, nu e îngrijorătoare acum, dar e bine să stăm cu urechea ciulită. Dacă lucrurile se degradează aici, ne vom muta imediat. E un loc pe care ni-l dorim și îl considerăm mai protejat decât locul în care suntem acum″.

Sursa: romaniatv.net

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x