O serie de imagini din satelit, obținute de I News, arată sumbru. Mai exact, se pare că zeci de mii de oameni sunt răpiți din orașul asediat Mariupol și mutați cu forța peste granița cu Rusia.

Imaginile arată un fel de tabere, amenajate pe coasta de sud-est a Ucrainei. Acolo, Rusia ar duce forțat mii de ucraineni cărora le-ar lua pașapoartele, înainte de a-i trimite în diferite zone îndepărtate din țară.

Se pot observa mai multe corturi albastre, dar și albe, instalate într-o tabără ridicată în localitatea de coastă Bezimenne, în Donețk, controlat de separatiști, la mică distanță de Mariupol, lucru care denotă că Rusia ar avea o acțiune similară cu cea din Cecenia.

FOTO: I News

Ucrainenii rămân fără documente

- Advertisement -

O reacție în acest sens a venit de la primarul Mariupolului, Vadim Boychenko. Acesta a declarat că trupele ruse au deportat din Mariupol cu forța, în lagăre, 6.000 de rezidenți, inclusiv femei și copii. El declara că oamenii sunt forțați să urce în autobuze și rămân și fără documente.

„Ocupanții îi forțează pe oamenii deja epuizați de război să se urce în autobuze. Sunt, de asemenea, informații conform cărora ocupanții ruși confiscă pașapoartele oamenilor și alte documente de identitate ucrainene. Oamenii deportați sunt mai întâi duși în așa-numitele lagăre de filtrare, de unde sunt trimiși în diferite orașe îndepărtate din Rusia”, a spus primarul într-un mesaj Telegram.

În acelasi timp, edilul a mai adăugat și că autoritățile locale întocmesc de urgență o bază de date cu cei care ar fi fost luați forțat. Menționăm faptul că anunțul primarului din Mariupol vine după ce ambasadorul SUA la ONU a spus că există „informații credibile și tulburătoare” că forțele ruse creează liste de ucraineni pentru a fi trimiși în lagăre sau uciși.

 

30 de corturi au fost deja instalate

Ulterior, Moscova a declarat presei ruse că a ridicat 30 de corturi pentru 440 de persoane într-o așa-numită „tabără umanitară”, că au fost trimise 18 tone cu ajutoare și că oamenilor li s-au oferit lenjerie de pat și mese calde.

Pe lângă corturile vizibile, imaginile din satelit mai arată și zeci de mașini aliniate pe drum. Totodată, la două străzi distanță se văd mai multe vehicule militare. O altă imagine din satelit Maxar arată mașini și autobuze albe care intră din direcția Mariupol.

Inna Sovsun, parlamentar ucrainean a tras și el un semnal de alarmă în acest sens. Acesta susține că ceea ce face Rusia este ”un alt act teribil de crimă de război”.

FOTO: I NEWS

Ucrainenii, obligați să lucreze

Oficialul ucrainean adaugă că oamenii care ajung acolo nu mai pot părăsi zona și sunt obligați să lucreze unde sunt trimiși.

„Ministerul de Externe al Ucrainei, precum și administrația publică Mariupol susțin oficial că aproape 6.000 de ucraineni au fost deja deportați cu forța în lagărele de filtrare din Rusia. Acesta este un alt act teribil de crimă de război comis de ocupanții ruși. Se pare că oamenii noștri care au fost duși acolo nu pot părăsi locul respectiv și sunt obligați să lucreze acolo unde sunt trimiși. Rușii se comportă ca teroriști și ca naziștii. Bombardează maternități, orfelinate, grădinițe, cămine pentru bătrâni. Taberele de filtrare sunt doar o altă metodă de rele tratamente, pe teritoriile ocupate parțial și temporar.

Ei distrug, umilesc și îi asupresc pe ucrainenii. Oamenii noștri ar rămâne fără niciun act de identitate, fără niciun drept. Sunt captivi ai ocupației ruse. Prin acțiunile de teroare asupra țării noastre și prin amenințarea la adresa întregului continent Rusia continuă să depășească orice limite pe care civilizația le-a stabilit”, a declarat Inna Sovsun, parlamentar ucrainean.

Sursa: capital.ro